30.11.06

Muualla löpistyä

Koskapa eilinen oli neulanreikäilta ja en enää sen jälkeen jaksanut avata konetta, laitetaanpa tähän välipalaksi ennen tämänpäiväistä Valokuvatorstaikuvaa ja Viikon Veijoa tällainen keskustelunpätkä mihin olen osallistunut muualla.

Vakavista ajatuksista löysin hiljattain linkin Ruu Morbidin blogiin jossa keskusteltiin Kiiltomadon pääkirjoituksesta, jossa Jyväskylän Yliopiston yliassistentti Risto Niemi-Pynttäri sanoi mm. seuraavaa:
"Kirjoittajien verkostoa muodostavat tällä hetkellä tehokkaasti Runotorstain, Pakinaperjantain ja Tarinamaanantaina organisoimat kirjoitustehtävät, jossa rinkiin osallistujat kirjoittavat blogiinsa tehtävän mukaisen tekstin. Osallistujia näihin rinkeihin saattaa kertyä liki sata viikossa. Tekstin painokuntoon saattamisessa kirjallisten asiantuntijoiden osuus on perinteisesti ollut keskeinen. Siihen liittyy varsin autoritaarisia termejä kuten ”arvostelupalvelu” ja ”julkaisukynnys”. Verkossa tämä asiantuntijan rooli on toinen; foorumit luovat tiettyä vertaisuuden illuusiota ihmisten välille. Kehittyäkseen kirjoittajan on kuitenkin kohdattava myös vaatimuksia.
Näyttäisi siltä, että kirjoittajat tarvitsevat tällä hetkellä enemmän sellaisia verkkofoorumeita joissa tekstejä olisi työstettävä julkaisukuntoon.
Rihmasto on ilmeisesti niitä harvoja kirjoittajafoorumeita, jossa teksteillä on julkaisukynnys. Erityistä tarvetta tuntuisi olevan verkkolehdistä, eikä kirjallisille verkkolehdille ei saada pysyvyyttä ja profiilia ilman tukea ja avustuksia. Kirjoittamisen kannalta on haitaksi, jos kaikki kirjoittajaa koettelevat kynnykset poistuisivat."
En ole kyseisiin kirjallisiin haasteisiin itse osallistunut ainakaan vielä, mutta ärsyynnyin kyllä melkoisesti Niemi-Pynttärin luulosta että Blogistanin olisivat kansoittaneet pelkästään wannabe-kirjailijat, jotka kaipaavat kritiikkiä ja neuvoja kirjallisen ilmaisunsa hiomiseen ja että haasteisiin osallistumisella pitäisi olla jonkunlainen "julkaisukynnys". Minä kyllä näkisin että kyseiset haasteet on tarkoitettu kaikille innostuneille, myös harrastajatasoisille sanan säilän heiluttajille.