31.12.06

Alenevatko parturien hinnat?

Suomen Hiusyrittäjilläkin näkyy olevan blogi. Siellä näkyy olevan jäsenkunnalle selkeäsanainen viesti alv-alennuksen siirtämisestä kuluttajahintoihin:

"Kun Suomi lähtee alennuskokeiluun, asiakkailta peritään vuoden alusta alkaen arvonlisäveroa hius- ja partapalveluiden (tämän hetken tieto) osalta 8 prosenttia. Jos perit tammikuussa palvelusta saman hinnan kuin joulukuussa, rikot poliittisten päättäjien näkemyksen mukaan lakia, eli perit veroa 22 prosenttia 8 prosentin sijaan!!! Meille vihjattiin eduskunnassa tässä kohden uudenlaisesta ”harmaasta taloudesta”!

Jos emme ”tyri” tätä mahdollisuutta, vaan toimimme valtiovallan edellyttämällä tavalla siirtäen veron alennuksen kuluttajille, asiakaskierto varmastikin palautuu ”vanhojen hyvien aikojen” tasolle ja todennäköisesti monet ”itsepalveluasiakkaat” = kylpyhuoneitaan väreillä sotkevat, ostavat palvelut entistä useammin parturi-kampaamoista, ja muutkin yrityksen positiivista tulosta kohentavat seikat toteutuvat.

Jos ”tyrimme” tämän mahdollisuuden, negatiivinen julkisuus tuhoaa enemmän koko hiusalaa kuin arvonlisäveron tulo hiusalalle 1994 kesäkuun alussa, eikä meidän todennäköisesti kannata lähi- vuosina esittää eduskunnalle mitään yritys-toimintaa / työllistämistä helpottavia lakeja ja asetuksia.

Jättämällä mahdollisen arvonlisäveron alennuksen siirtämisen kuluttajahintoihin hiusala päätyy paitsi negatiiviseen julkisuuteen, myös monien viranomaistahojen ”hampaisiin”; kokeilun alkaessa alan käyttäytymistä tarkkailevat valtiovarain-ministeriön lisäksi lehdistö ja muu media, kuluttajat, kuluttajaviranomaiset, kilpailuvirasto, verottaja yms."
Jos alennus ei kaikissa paikoissa siirry kuluttajan maksamiin hintoihin niin minusta tällaiset alv-kokeilut voidaan unohtaa tykkänään. Odotan varsin pessimistisenä että hinnat alenisivat, kauppa vetää kuitenkin välistä.

Onneksi probleema ei kuitenkaan ole minulle omakohtainen. Kuulun tuohon omatoimiporukkaan joka viimeistelee kampauksensa itse kylppärissä. Jos olen joskus kaivannut totaalimuutosta olen antanut vapaat kädet Kissamaulle saksien kanssa. Sain osapuilleen 20 vuotta sitten tarpeekseni siitä että kaikkien ammatilaisten näkemys sopivasta hiusmallista poikkesi täysin omasta käsityksestäni. Oli aina kuljettava muovikassi päässä kiivaasti kotiin ja kylppärissä viimeisteltävä kuontalo siihen kuntoon että kehtaa astua ihmisten eteen. Kampaajia tai partureita en käytä enkä kuljeksi föönattuna käkkäräpäänä tuolla kaduilla.