Pages

13.12.06

Markkinakommentointia

Markkinakommentti: Fortum suojautui ovelasti

via Taloussanomat.fi uutisotsikot by Ismo Virta on Dec 13, 2006
"Hirmuisen hälyn keskipisteenä Fortum on säilyttänyt epäilyttävästi sijoittajien luottamuksen, vaikka pääomistaja kannustaa asiakkaita hylkäämään yhtiön, asiakkaat ovat tutkitusti tyytymättömiä ja suuri yleisö vihaa yhtiötä kuin ruttoa.
Jopa automaattisesti ansiottomia jättimonopolivoittoja yhtiöön kasaava ja aiemmin korkealle manipuloitu sähkön pörssihintakin on kääntynyt jyrkkään syöksyyn alaspäin.

Mutta Fortumin pörssikurssi sen kun nousee. Ilmeisesti siis sähkömarkkinoiden lisäksi myös osakemarkkinat toimivat aivan väärin. Jotain mätää tässä on pakko olla, sen ymmärtää tyhmäkin.

Fortumiin sijoittaneet eivät ole olleet tyhmiä vaan katalan ahneita, sen voi päätellä oheisesta kurssikäyrästä.

Nykyisin on vaikea uskoa, että vielä vuosituhannen alkuvuosina oli tosi vähän niitä, jotka tiesivät ihan varmasti Fortumin pystyvän määräämään markkinahinnat ja käytännössä valitsemaan haluamansa tulostason. Ne jotka asian hoksasivat jo tuolloin, käyttivät ymmärrystään häikäilemättömästi hyväksi ja ostivat Fortumin osakkeita.

Jos näitä tietäjiä olisi silloin ollut enemmän, ei tuolloin vielä öljybisneksenkin sisältäneen Fortumin osakkeen kurssi olisi ollut alle viisi euroa, siis kuudes- tai seitsemäsosa sähkö ja öljybisneksen nykyisestä yhteisarvosta. Osakekurssin kohtuutonta nousuakaan ei siten olisi tapahtunut.

Millä ihmeen kepulikonstilla Fortum sitten pitää yhä kurssinsa ja johtajiensa optiovoitot ylhäällä, vaikka oikeus ja kohtuus vaatii Fortumin osakekurssin pikaista syöksyä takaisin pohjamutiin ja kaikkien jäljellä olevien optioiden erääntymistä arvottomana.

Fortumin oveluus ilmenee ennätyksellisen korkeana suojausasteena. Yhtiö nosti ensi vuoden sähkönmyynnin suojausasteensa ennenkuulumattoman korkeaksi juuri ennen sähkömarkkinoiden romahdusta. Kaksi kuukautta sitten sen ensi vuoden sähkönmyynnistä oli 75 prosenttia suojattu 42 euron hintaan megawattitunnilta. Tämä ei voi olla pelkkää sattumaa.

Tämän vuoden tammi–syyskuun ökytuloksensa Fortum teki keskimäärin 36,9 euron megawattitunnin myyntihinnalla. Ensi vuonna se siis tekee melkein väkisin vielä hävyttömämmän tuloksen, tapahtui sähkön pörssihinnoille lähes mitä tahansa. Eduskunnan olisi ehkä syytä selvittää, voisiko Fortumin ovelaan suojauskikkailuun puuttua lailla.

Myös päästömarkkinoilla Fortum on rahastanut kursailematta. Viime vuoden päätteksi se myi päästöoikeuksia hirmuhinnoilla ja tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä se on taas ostanut päästöoikeuksia hiilivoimaloilleen aivan polkuhintaan. Tästäkin kertyy ansiotonta hyötyä, koska päästöjen hintojen romahdus ei ole ollut millään lailla Fortumin ansiota.

Joku keino pitäisi löytyä Fortumin päästökauppojenkin kohtuullistamiseen, vaikka jälkikäteen.

Kaikkein kavalimmat juonensa Fortum punoi jo ennen Mikael Liliuksen kautta. Nykyjohdosta tosin esimerkiksi Tapio Kuula kantaa merkittävän vastuun siitä, että Fortum hairahdutti Stora Enson myymään suuren vesivoimaomaisuutensa. Nyt Fortum tekee ansiottomilla vesivoimavoitoillaan hyvää tulosta ja Stora Enso huonoa, mikä ei voi olla oikein.

Useita pienempiä yrityksiä ostanut pörssiyhtiö Fortum on myös selvästi syyllinen Pohjolan sähkömarkkinoiden oligopolistiseen rakenteeseen ja toimimattomaan kilpailuun. Siksi Suomen pitäisi perustaa uusi valtiollinen sähköyhtiö, joka panisi sähkömarkkinat taas toimimaan yleiseksi eduksi.

Pohjolan sähkömarkkinoiden ylivoimaisesti suurin peluri on toki nytkin täysin valtiollinen yhtiö, Ruotsin Vattenfall. Norjan täysvaltiollinen Statkraft on jo Fortumia pienempi. Sen lisäksi sähkömarkkinoiden suurimpiin pelureihin kuuluu joukko Helsingin Energian kaltaisia kaupunkien omistamia yhtiöitä Lounais-Norjasta pohjan perukoille.

Tästä löytyykin vankin todiste Fortumin ja saksalaisen Eonin häikäilemättömyydestä. Yleistä hyvää ajavien julkisomisteisten yhtiöiden paljon suuremmasta markkinaosuudesta huolimatta nämä pörssiyhtiöt ovat onnistuneet valjastamaan sähkömarkkinat palvelemaan vain johtajien ja sijoittajien ahneutta. Ministeri Mauri Pekkarisella riittää tässä työmaata vaaleihin asti."

Ismo Virta Copyright Taloussanomat Oy

Otin tähän tällaisen asiallisen kirjoituksen itselleni jemmaan. Tähän liittyy myös toinen huoli. Vedellä ruvetaan keinottelemaan kohta samalla tavoin kuin energialla. Vesiyhtiöiden yksityistämisestä seuraa väistämättä samantyyppinen kehityskulku. Yksityiset vesilaitokset kahmivat kuluttajien miljardit. Vesi on tullut markkinoille. Veden ympärillä pyörivä bisnes kasvaa päivä päivältä ja siitä on tulossa suurten yritysten kovaa liiketoimintaa. Jo maailmalla, kohta Suomessa.