Ei uraanikaivosta Kuusamoon -sivuilla on tietoa uraanikaivostoiminna vaikutuksista. Uraaninlouhinta on yksi vahingollisimmista ja saastuttavimmista kaivostoiminnan muodoista maailmassa!
Uraaniton.org Itä-Uudenmaan uraanikaivoksia vastustavan kansanliikkeen laaja sivusto.
Uraanikaivostoiminnan vaikutukset Tsekin tasavallassa (Powerpoint-esitys), kuvat (c) Václav Vasku/Greenpeace/WISE
Václav Vasku otti nämä valokuvat kesä- ja heinäkuussa 2006, osana Jan Beránekin kehittämää yhteisprojektia Greenpeace CEE:n and WISE Czech Republic:in välillä. Kuvat kattavat neljä paikkaa, joissa uraanikaivostoimintaa harrastettiin Tsekin tasavallassa: Dolní Rozínka, Mydlovary, Stráz pod Ralskem ja Príbram. Václav Vasku on ammattimainen freelance-valokuvaaja."Niin kauan kuin uraanimalmi on syvällä maaperässä, suurin osa radonista ehtii hajota ennen kuin se saavuttaa maanpinnan kalliohalkeamien kautta.
Silloin, kun malmia kaivetaan ja jauhetaan, tilanne on täysin päinvastainen. Periaatteessa kaikki radon vapautuu suoraan ilmaan ja tuulen mukana sitä kulkeutuu kymmenien kilometrien päähän.
Laajat uraanikaivosten ympärillä sijaitsevat malmi- ja kivikasat muodostavat massiivisen radioaktiivisen radonin lähteen. Tsekin tasavallan uraaniteollisuuden jäljiltä on yli neljäkymmentä laajaa uraanikivikasaa, joiden kokonaisvolyymi on 43 miljoonaa kuutiometriä.
Uraanimalmi sisältää yleensä vain 0,1 % uraania. Siksi malmia pitää käsitellä uraanioksidin U3O8 erottamiseksi – saadaan ns. yellow cake, joka on lopullinen ja myytävä tuote. Malmi jauhetaan hienoksi hiekaksi ja sitä liuotetaan vahvoilla kemikaaleilla, tyypillisimmin rikkihapolla. Muodostuvista radioaktiivista ja myrkyllisistä jätteistä syntyy jälleen uusi terveysriski.
Uraanikaivostoiminta jättää jälkeensä myös muun tyyppistä radioaktiivista jätettä. Saastuneita kaivostöissä käytettyjä koneita ja työkaluja. Uraanipölyn peittäminä ne pysyvät ikuisina säteilyn lähteinä. Uraani-238:n puoliintumisaika on 4,5 miljardia vuotta.
Uraanikaivostoiminnan koskettamien paikkojen kunnostus Tsekin tasavallassa on yhä pitkäaikainen ja erittäin kallis urakka. Valtio sopi vuoteen 2050 ulottuvista kunnostussuunitelmista, joiden budjetti ylittää 1,85 miljardia euroa. Myytti halvasta ja puhtaasta ydinvoimasta yksinkertaisesti katoaa."Kauppa- ja teollisuusministeriö on 19.1.2007 antamallaan päätöksellä DNro 2/655/2006 (kaivNro 8123/1-10) myöntänyt Namura Finland Oy:lle valtausoikeudet Oulun läänin Kuusamon kunnan alueelle. Myönnetty valtausaika on yksi vuosi ja valtausoikeudet koskevat 10 valtausaluetta, joiden kokonaispinta-ala on noin 8,6 km2. Yhtiö otaksuu valtausalueilta löytyvän kuparia ja uraania.
Cogema (Areva) valtavat valtaushakemukset Uudellamaalla ja Kolarissa hylättiin tässä vaiheessa puutteellisina. Kyseessähän on sama ranskalaisyritys, joka touhuaa päällepäsmärinä Olkiluotoon tulevassa uudessa ydinvoimalassa, joka on pahasti myöhässä huonon projektijohtamisen ja osaamattomien alihankkijoiden takia.
Uraaninlouhinnan riskit - tapaus Areva
Greenpeacen uraaninlouhintaa sekä ranskalaisen uraanikaivos- ja ydinvoimajätin Areva/Cogeman toimintaa ja yhteiskuntavastuuta eri puolilla maailmaa tarkasteleva raportti. Raportti sisältää runsaasti esimerkkejä ympäristölle ja ihmisten terveydelle aiheutuneista vahingoista sekä viranomaismääräysten rikkomisesta Arevan kaivoksilla viidessä eri maassa: Ranskassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Nigerillä ja Gabonissa. Selvitys pohjautuu 50 viranomais-, tieteelliseen ja kansalaisjärjestölähteeseen. Raportti käsittelee myös kaivosten mahdollisia vaikutuksia Suomessa. Lataa Pdf:nä
HS.fi Kotimaa 14.12.2006
MOT - Ranska 1-0 Su, 21.1.2007 - 15:47 Blogimerkintä YLE -MOT -blogissa"Ei minun takapihallani! Leipokoon yellowcake-kakkaransa muualla kuin Suomessa. Jo vain en halua tuollaista helvettiä päästää irti. Olkoot se uraani siellä maaperässä vain kun on kerran tähänkin asti ollut. Ja iänikuisen vanha kaivoslakikin on ilmiselvässä ristiriidassa perustuslain kanssa! Että kuka tahansa voi suorittaa kaivosvaltauksen vaikka meidän pihassa - on tämä nyt aivan älytöntä touhua ettei tuollaista saa lainlaatija korjattua. Tuommoisia lakeja saakin rikkoa ja vastustaa, sehän ei ole yleisen oikeustajun mukainen ollenkaan.", toteaa Kukkahattutäti ykskantaan.