1.2.07

Tradenomit pilipalihommissa pienellä palkalla

Tradenomit työllistyvät heikosti (YLE / Kotimaa)
via Ampparit.com / Kotimaa on Feb 01, 2007
"Lähes puolet tradenomeista ei päädy koulutustaan vastaavaan työhön. Tradenomien työmarkkinatutkimuksen mukaan sukupuolten väliset työllistymiserot ovat myös suuret. Tradenomeja on työttömänä korkeakoulutetuista kolmanneksi eniten.

Tradenomin pitäisi opintojensa pohjalta päätyä asiantuntija- tai esimiestehtäviin. Koulutusta vastaavaa työtä löytää kuitenkin vain noin puolet valmistuneista. Loput menevät assistenteiksi, toimistosihteereiksi tai kaupan kassoiksi.

Tradenomeja valmistuu vuosittain lähes 1 500. Tradenomien mukaan aloituspaikkojen määrää olisi varaa karsia jopa kolmanneksella ja myös
koulutusyksikköjä pitäisi yhdistää toisiinsa. "
Tämä on niin tuttua!

Itsekin olen yksi niistä monista tradenomeista, jotka eivät ole koulutustaan vastaavissa tehtävissä. Ärsyttävintä hommassa on että kuvittelin ulkomaankaupan YO-merkonomitutkinnon päälle aikuisiällä (vuonna 2002) hankitun uuden AMK-tasoisen tutkinnon kasvattavan palkkapussia, kun on todistus joka osoittaa että kompetenssini vastaa nykypäivän kysyntää työmarkkinoilla ja ilmaisee että olen kykeneväinen tietoyhteiskunnan vaatimuksiin. Paskanmarjat!

No, töitä on ollut lähestulkoon koko ajan valmistumisen jälkeen - mutta koulutus ei nostanut palkkatasoa yhtään. Eikä ne hommatkaan sen hienompia ole, taloussihteerihommia/ulkoistettua asiakaspalvelua/b-to-b markkinointia eli lähestulkoon sitä samaa mitä olen tehnyt lähes 20 vuotta jo ennen tradenomi-tutkintoakin.

Jos tämän olisin tiennyt etukäteen - niin eipä olisi maksanut vaivaa. Jumalaton lässytys on käynnissä juhlapuheissa että koulutus on Suomen valtti globalisaatiossa yms. soodaa. Luultavasti koko kansa on ylikoulutettu hommiinsa, toiset tosin vain saavat kunnon palkkaakin vaivoistaan.