8.2.07

Viikon Veijo Salmi


Jostakuin syystä minulle tuli tästä kuvasta mieleen käydä tsekkaamassa Wikipediasta mitä siellä sanotaan olotilasta, jota kutsutaan nimellä nirvana...

"Nirvana (oik. Nirvāṇa ,sanskritista Nibbāna, kiinaksi 涅槃, Nìe Pán), loppuminen tai raukeaminen, on buddhalaisuudessa vapautumisen tavoittelun kulminaatio. Siddhartha Gautama, Buddha, kuvasi buddhismia joessa ajelehtivaksi veneeksi, joka sallisi matkustajien matkan nirvanaan.

Hindulaisuudessa käytetään myös sanaa "nirvana" mokšasta, vapautumisesta kuoleman ja uudelleensyntymän syklistä. Hindulaisuuden ja buddhalaisuuden konseptit eroavat kuitenkin toisistaan merkittävästi, eikä niitä voi pitää samoina.

Sanan "nirvana" merkitys on sama kuin kynttilän tai tulen sammuttamisen. Buddhalaisuudessa nirvanan saavuttanutta henkilöä verrataan sammuvaan tuleen. Tulen polttoaineena pidetään väärää ideaa itsestä (sielu), joka aiheuttaa himoja, tietoisuuden, syntymän, kuoleman, ahneuden, vihan, itsepetoksen ja tietämättömyyden. Nirvana, joka ei ole paikka tai tila, on täydellisen totuuden ymmärrys, ja sen voi saavuttaa kuolematta. Kun nirvanan saavuttanut henkilö kuolee, tapahtumaa nimitetään parinirvanaksi, täydeksi poismenoksi. Koska elämä oli viimeinen linkki kuoleman ja syntymän syklissä (saṁsāra), hän ei synny uudelleen. Buddhalaisuuden tavoite on nirvanan saavuttaminen. Mitä tapahtuu parinirvanan jälkeen, ei ole selitettävissä, koska se on kaiken kokemuksen ulkopuolella.

Buddha ei kuitenkaan rohkaissut spekulaatioita valaistuneen olotilasta kuoleman jälkeen, koska hänen mukaansa se ei ole tärkeää valaistumisen tavoittelussa. Nirvanan määrittelyä ei pidetä siten opillisesti tärkeänä." Lähde Wikipedia