18.3.07

Hevonen kuoli kolarissa Muuramessa

Murheellista.
Satuin olemaan just paikalla kun Muuramen Isolahdentiellä sattui onnettomuus, jossa hevonen kuoli.

  • Olin just ajanut linja-autopysäkille odottamaan ukkoa pilkiltä ja seurasin hänen lähestymistään auton takaa sivupeilistä.
  • Samaan aikaan samasta suunnasta lähestyi pickup-tyyppinen auto selvästi nopeampaa vauhtia kuin tien nopeusrajoitus.
  • Just siinä mun auton edessä on ylämäki joka kaartaa samalla vasemmalle.
  • Kuulin kolarin äänen ja arvasin heti että pickup on törmännyt johonkin.
  • Huomasin että n. 30-vuotias mies peruutti auton mutkan takaa takaisin näköpiiriimme ja juoksenteli tien toiselle puolelle.
  • Sanoin ukolle että mihinkähän se törmäsi. Ukko arveli että autosta oli pudonnut jotain kovassa vauhdissa.
  • Sitten läksimmekin itse liikkeelle ja mutkan takana huomasimme että tyttö käveli omin jalon pientareella, mies oli jäänyt paikalle ja ojassa oli hevonen kyljellään. Koska tapahtuma sattui aivan yhden talon pihapiirissä tiesin että apua kutsuttiin parhaillaan.
  • Me emme olisi voineet tehdä hevoselle mitään, tyttö ja mies näyttivät olevan kunnossa ja miehen auto oli ajettu niin ettei muulle liikenteelle aiheudu vaaraa ja hevonen ojassa. Ajoimme siis kotiin.
  • Pyysin ukkoa katsomaan kellosta tarkan ajan, se oli 15.05

Nyt Hesari raportoi asian näin:
Hevonen kuoli kolarissa Muuramessa (HS.fi / Kotimaa)
via Ampparit.com / Kotimaa on Mar 18, 2007

"Hevonen kuoli sunnuntaina Muuramessa törmättyään pakettiautoon. Hevosella ratsastanut 12-vuotias tyttö vietiin sairaalaan, mutta poliisin tietojen mukaan hän ei ilmeisesti saanut vakavia vammoja.

Onnettomuus sattui maalaistiellä runsaan viiden kilometrin päässä Muuramen keskustasta sunnuntaina iltapäivällä. Pakettiautoa kuljettanut noin 30-vuotias jämsäläismies selvisi vammoitta.

Jyväskylän poliisin mukaan hevonen ja ratsastaja tulivat ajoradalle kärkikolmion takaa. Poliisin mukaan sunnuntaina oli kuitenkin vielä epävarmaa, kumpaa osapuolta on syytä pitää onnettomuuden aiheuttajana."
Täytynee ilmoittautua huomenna poliisille vaikken varsinaisesti nähnyt itse rysäystä. Se tapahtui muutama metri sen jälkeen kun auto oli kadonnut mutkan taakse minun näköpiiristä. Auto tuli kyllä kovaa, eikä hidastanut mutkaan yhtään - mutta ei tyttökään olisi missään tapauksessa saanut olla sellaisessa paikassa hevosen kanssa. Mietimme mistä tyttö oli tullut (mehän ei nähty sitä, kuultiin vain rysäys). Siihen pääsi sekä sen talon pihasta minkä kohdalla se tapahtui ja myös tien toiselta puolelta sellaiselta pieneltä pistotieltä. Koska puhuttiin kolmiosta, kyseessä oli jälkimmäinen vaihtoehto.

Olen äärimmäisen eläinrakas ja hevosen kuolema järkytti kovasti. Meistä näytti että hevonen oli vielä elossa kun me oltiin siinä, mutta oltiin varmoja että se joudutaan lopettamaan koska sen oli täytynyt loukkaantua pahasti koska auton nopeus oli yli 80 km tunnissa. Ajan tiellä usein, samoin aivan sen tien vieressä on yksien meidän sukulaisten talo, jossa olen ollut lukemattomia kertoja koska meidän vene on niiden rannassa ja tiedän miltä kuulostaa rajoitusten mukaan ajavan auton Doppler ilmiö.

Toinen järkytyksen aihe oli se että ajoin itse samasta kohdasta kaksi minuuttia ennen onnettomuutta ja kaksi minuuttia sen jälkeen.

EDIT: Kissamau on linkannut tämän jutun Lemmikkipalstoille. Sieltä oli maanantaina tultu juttua lukemaan 244 kertaa. 44 ihmistä oli käynyt katsomassa Wikipediasta mitä Doppler ilmiö tarkoittaa. (Tilastokatsaus)