9.3.07

Pimeät palkat

En ajatellut kirjoittaa oikeusministeri Luhtasen kunnallisvaalikampanjassa mahdollisesti maksetuista pimeistä korvauksista mitään, mutta kun toimittajillakin näkyy menevän yrittäjän saamat korvaukset ja työntekijän saama palkka iloisesti sekaisin, niin pakkohan se on muistuttaa asiasta JONKA OLETETAAN OLEVAN JOKAISEN TYÖKORVAUKSIA MAKSAVAN KOTITALOUDEN TIEDOSSA.

  • Jos graafikko jolle maksettiin kyseinen summa oli yrittäjä ja hän oli esittänyt ennakkoperintärekisteriotteen, hän oli yrittäjä, jolle maksettin korvaus. Silloin graafikko maksaa itse veronsa verohallintoon, asiakas ei tilitä niitä.
  • Jos taas graafikko ei esittänyt ennakkoperintärekisteriotetta, hän oli työntekijä, jonka ennakonpidätyksen ja muut lakisääteiset maksut työnantaja tilittää verottajalle.
  • Nyt Luhtaset olivat puhuneet Hesarin mukaan "palkkiosta", se viittaa yrittäjäasemaan - palkka taas työntekijäasemaan. Onko ennakkoperintärekisteriote tarkastettu? Asiahan ei uudelleennimeämisestä somene. Suomessa on vain tasan kaksi vaihtoehtoa virallisesti - joko työsuhde tai yrittäjä.

Tilannehan on aivan sama kun jos hankit siivous- tai remonttipalveluja.(Paitsi että graafikon palkkiosta et saa tehdä kotitalousvähennystä).

Tämä on siis sellainen asia että se pitäisi olla selkeänä tavalliselle kansalaisellekin, puhumattakaan ministeritason ihmisestä. Humoristisinta on että kyseessä on oikeusministeri ja hänen puolisonsa...Hihihi ;D
Asian voi hoitaa myös verkossa palkka.fi -palvelussa. Tässä maksuohjeet kotitalouksille.
**************************
EDIT 10.3.
Eduskuntavaaleissa jokaisen kansanedustajaksi valitun ja varaedustajaksi vaalien tulosta vahvistettaessa määrätyn on tehtävä ilmoitus vaalirahoituksesta. Vaalirahoituksen antajalla ei siten ole velvoitetta antamansa tuen julkistamiseen. Lain tarkoituksena on vaalirahoituksen avoimuuden lisääminen ehdokkaiden mahdollisten sidonnaisuuksien selvittämiseksi. Ilmoitus vaalirahoituksesta tehdään oikeusministeriölle kahden kuukauden määräajassa vaalien tuloksen vahvistamisesta. Ilmoitus on sellaisenaan julkinen.

Vaalirahoitusilmoituksessa ilmoitetaan ehdokkaan vaalikampanjan kokonaiskulut sekä ehdokkaan vaalikampanjan rahoitus eriteltynä toisaalta ehdokkaan omiin varoihin sekä toisaalta ehdokkaan, hänen tukiryhmänsä ja muun hänen tukemisekseen perustetun yhteisön, saamaan ulkopuoliseen tukeen.

Tueksi luetaan rahana, tavarana, palveluna tai muulla vastaavalla tavalla korvauksetta saatu suoritus ottamatta kuitenkaan huomioon tavanomaista talkootyötä ja tavanomaisia ilmaispalveluja", toteaa oikeusministeri Leena Luhtanen Helsingissä 8. päivänä helmikuuta 2007 oikeusministerion sivulla.


Niinpä niin =D