22.3.07

Puimurista

Ylivoimaisesti parhaan Jyväskylä-aiheisen 40100-blogin kautta huomioitsin uuden Puimurin. Se on siis Jyväskylän AMK:n viestinnän opiskelijoiden nettiin toteuttama kulttuurilehti. Sielläpä olikin vaaleista kirjoitettu niin viiltävän tarkka juttu että siitä on vinkattava teillekin. Eipä ole näin hyvää analyysia valtamedioista löytynyt, sitä samaa lässytystä vaan.
"Ihmiset kokevat työelämän entistä raskaammaksi ja vähemmän hyvinvointia tuottavaksi, mutta tekevät silti entistä uskollisemmin töitä. Ihmiset elävät entistä epävarmemmissa olosuhteissa, mutta uskovat silti kokevansa vähemmän epävarmuutta. Veronalennusten puolesta puhuvaa porvaristoa kannatetaan, vaikka ihmiset haluaisivat nostaa veroja palveluiden parantamiseksi. Viisi kuudesta kannattaa hyvinvointivaltiota, mutta 1990-luvulta lähtien sitä on heikennetty milloin talouteen, milloin johtamismenetelmiin vedoten.

Tämän voi tulkita niin, että ihmiset elävät entistä huonompaa elämää, mutta eivät halua kokea olevansa ainoita, jotka elävät sitä. Tehkäämme siis julmempi yhteiskunta. (Kutsutaan sitä silti hyvinvointiyhteiskunnaksi, etteivät herkimmät suuttuisi.)

Lopputuloksena on maailma, jossa hyötyjiä ovat ainoastaan kaikki yli kymmenen tuhannen kuukausituloille pääsevät henkilöt, joilla ei ole velkaa. Kun korot ensi vuosikymmenellä kaksinkertaistuvat, valtaosa suomalaisista kotitalouksista menee konkurssiin. Tuolloin ratkaistaan valtion todelliset kasvot: uhrataanko keskiluokka vai ei", toteaa Piiskavaltion katkerat kansalaiset kolumnissaan Puimurissa vieraileva kynäniekka Ville-Pekka Sorsa. Sorsa on Yhteiskuntatieteiden maisteri ja hän työskentelee tällä hetkellä assistenttina Jyväskylän Yliopistolla.