Pages

18.6.07

Kuusenkerkkä


Jos joku ei tiedä mikä on kuusenkerkkä, niin tässä on kuva. Ne kerkät on nuo vaaleamman vihreät osat eli tuore vuosikasvusto. Niitä voi syödä raakanakin (jos sattuu tykkäämään pihkan mausta) ja niistä voi keitellä kuusenkerkkäsiirappia. Sillä pitäisi olla tervehdyttävä vaikutus ja mainitsevat että maku käy hyvin esim. riistaruoan yhteydessä, kuka sellaista arvelee syövänsä. Ei tietenkään kannata kerätä liian läheltä tienvarsia ja jos maa ei ole oma on oltava maanomistajan lupa, nämä eivät kuulu jokamiehenoikeuden piiriin.

KUUSENKERKKÄSIIRAPPI

1 l kuusenkerkkiä

1 l vettä

sokeria maun mukaan (200-500 g)

Liota kerkkiä yön yli vedessä.

Keitä liotusvedessä noin 3-4 tuntia ja siivilöi seos.

Lisää sokeri ja keitä kunnes väri muuttuu ruosteenruskeaksi ja seos "karamellisoituu"

Mehusta saa mainiota hyytelöä esim. riistaruokien lisäkkeeksi pektiinin (esim. sininen melatin) tai hyytelösokerin (huom. vähennä tällöin sokerin määrä) avulla. Mehun voi pakastaa myös myöhempää käyttöä varten.
(Lähde Matti Kotakorva)