5.6.07

Rakennuksia pitäisi jo ruveta katsastamaankin


Rakennuksille halutaan katsastukset
via YLE uutiset - Pääuutiset on Jun 05, 2007
"Onnettomuustutkintakeskus ehdottaa, että rakennuksille luotaisiin katsastusmenettely."
Se on kyllä järkyttävää miten alas suomalainen rakentaminen on vajonnut. Kilpailutetaan ja sitten kuka on halvimmalla luvannut tehdä saa urakan. Eipä ihme että laadussa pinnataan minkä keretään ja tehdään sutta ja sekundaa, sairaita rakenteita. Eipä tarvitsisi katsastella jos tehtäisiin alkujaan kunnolla. Tämä on ihmeellinen holhousyhteiskunta, kaikkea säädellään aivan pilkun...sintaan asti, kaikesta kerätään tarkastusmaksu - ja silti syntyy jo alkujaan tuhoon tuomittuja rakennuksia, joissa jo ensimetreillä myrkylliset rakennusmateriaalit alkavat elää omaa elämäänsä ja ongelmat seuraavat toinen toistaan. Vajaa kymmenen vuotta vanhaa rakennusta ollaan purkamassa, kun ei enää keksitä mitä muutakaan sille tekisi, kun kaikki työntekijät oirehtivat huonon sisäilman ja homeen takia (Jyväskylän surullisenkuuluisa poliisitalo, jossa eristeet jätettin talven armoille ja keväällä vetäistiin kiireesti päälle pinta.) Missä oli rakennuskatsastaja silloin?

Luojan kiitos asun haja-asutusalueella kaksi vuotta itseäni vanhemmassa rintamiestalossa. Yksikään nurkka ei ole aivan suora jos lähtisi vatupassin kanssa tarkastelemaan, mutta eipä ole remonteilla pilattu tätä aikakautensa tyyppitaloa. Nurkkiin on tehty niin siistit jiirit ulkovuoraukseen että nykyisiltä rakennusmiehiltä sellaiset eivät synny vaikka koulut olisi käyty korkeimmalle mahdolliselle tasolle. Sanon suoraan että tänne on turha tulla katsastusmaksuja keräilemään. Kaikesta pitäisi nykyään pulittaa joku vuosimaksu, ostaa joku sertifikaatti ja silti et saa tehdä esimerkiksi sellaista taloa kuin itse haluat. On vaikka minkälaista kaavamääräystä - jossa pahimmassa tapauksessa luetellaan jopa kasvit joita saat istuttaa puutarhaasi. Siis kuka on halunnut että tämä menee tällaiseksi? En minä ainakaan. Ahdistavaa paimentamista niinkuin olisimme joku lammaslauma, joka kaipaa paimenta.

Kuvassa Jyväskylän vanhimmat rakennukset, jotka eivät muutakaan (vielä) pois tästä tänä kesänä uuden rakennuksen alta kuten piti ja taustalla tätä Nokia/Agora kombinaattia Mattilanniemessä, eikun hetkonen... sehän taitaakin olla se vastarannan tsydeemi...