15.8.07

Jätteenkäsittelylaitoksen maakuntakaava


Ketä kiinnostaa Jyvässeudun uuden jätteenkäsittelylaitoksen paikka? Täällä voi tutustua vireillä olevaan maakuntakaavaan, jossa sille määritellään sijainti.
"Vaihemaakuntakaavan tarkoituksena on varata Jyväskylän seudun uudelle jätteenkäsittelykeskukselle tarpeellinen maa-alue."
via Keskisuomalainen by Esko Parkkila on Aug 15, 2007
"Jyväskylän seudun uuden jätteenkäsittelykeskuksen kolmesta paikkavaihtoehdosta tehdyt lisäselvitykset ovat valmistuneet."
Sanoisin vain että onneksi sitä ei ole enää tarkoitus tuoda tänne meidän mäelle haisemaan ja sottaamaan. Täällä nimittäin oli joku kompostointialue silloin kun minä tänne muutin. Jyräsivät tällä meidän kapealla ja mutkaisella yksityistiellä jäteautoilla vilkasta rallia ja keräsivät ja sekoittelivat aumoihin turvetta, hiekkaa ja lietettä. Nykyään tuo aktiviteetti hoidetaan Roninmäellä, mutta se täyttyy kohtapuoliin ja täytyy olla joku uusi kuvio siihen mennessä suunniteltuna. Sääliksi käy niitä kenen asunnot on sen uuden laitoksen lähellä.

Itse olisin sitä mieltä että jätteet pitäisi polttaa. Ja suomalaisten inssien pitäisi kehittää sellainen polttotekniikka että konseptia voisi myydä sitten maailmalle. Vaan tässäkin Suomi on kymmeniä vuosia muita maita jäljessä. Jaa miksi? No, siksi kun Helsingin Hanasaaressa (?) oli joskus aikoinaan vanhaa teknologiaa edustanut savuttava polttolaitos ja sellaiselle syntyi niin suuri vastustus että Suomi valitsi vikatien jätteenkäsittelyssä.

Nythän siitä voisi ruveta tekemään bioenergiaa. Tuollainen perinteinen maahan dumppaaminen on minusta kyllä kaikista vihonviimeisin ratkaisu.