26.9.07

Sieniä silläkurin
Itse en justiinsa koskaan syö sieniä. Hämäläistaustaisen äitini mielestä ne olivat lehmänruokaa ja niitä ei viitsitty kerätä. En sitten ole ikinä oppinut siitä syömään tai pitämään mausta, niin että minulta ne kyllä jäävät metsään..

Valokuvaan ne kyllä sopivat minunkin mielestä. Otin siellä mokillä sienikuvia ja tässä pari ekaa. Todennäköisesti kuvien sienet on myrkyllisiä muutenkin kuin säteilyn puolesta.

Sattumoisin sattui viikolla silmään Takusta, ekoanarkistien mediaprojekti, missä oli referoitu Satu Hassin vuoden vanhaa juttua Tsernobylin päästöistä suomalaisissa sienissä. Vasta 20 vuotta onnettomuuden jälkeen Säteilyturvakeskus alkoi kehottaa mittauttamaan myyntisienien pitoisuudet ja sen miten sienien jäämiä voi vähentää ryöppäämällä ja liottamalla. Eikä varmaan tässäkään vaiheessa olisi avannut suutaan, ellei EU-lainsäädäntö olisi muuttunut. Voisi kyllä sanoa hyvällä syyllä että tiedottaminen laahaa perässä. Kirsikin kerkesi jo huomata tämän linkin mun Delissä ja laittoi myös jutun In Medias Res -verkkolehteen.

"Luokka 5 eli pahiten saastuneet kunnat:
Artjärvi, Asikkala, Elimäki, Juupajoki, Jäppilä, Kuhmoinen, Kuorevesi, Lempäälä, Längelmäki, Mänttä, Nastola, Orivesi, Padasjoki, Pieksämäki, Pirkkala, Ruotsinpyhtää, Sahalahti, Sysmä, Tampere, Viiala ja Vilppula.

Luokkaan 4-5 kuuluu suuri osa Kymestä, Hämeestä, Pirkanmaasta, Etelä- ja Keski-Pohjanmaasta, Pohjois-Savosta

Paljon radioaktiivista cesiumia keräävät sienet:
suppilovahvero, musta torvisieni, kehnäsieni, mustavahakkaat, orakkaat, rouskut, kangastatti

Jos syö paljon näitä sienilajeja, on syytä harkita ryöppäämistä ja/tai liotusta", kertoo siis Takku.