10.11.07

Lintujen talviruokintakausi alkanut
Lintujen talviruokintakausi on sitten aloitettu meidänkin pihassa.

Minulla ei ole sellaista linssiä millä lintuja voisi kunnolla kuvata, eikä se nyt valokuvauksessa erityisesti minua kiinnostakaan kun on niin paljon muita asiaan paremmin vihkiytyneitä, mutta laitetaan nyt malliksi pari esille kun siinä ruokintapaikallahan kävi heti eri lajeja. Kuvat on tosiaan luokattoman huonoja laadultaan kun digitaalisetkin zoomit ole vedettävä täysille ja tuolla on melko pimeätäkin. Ja siis kahdessa kuvassa neljästä ei edes ole lintua vaan toisessa tyhjä lauta ja toisessa pikkuinen kuusi. On lintujen mieleen että ruokintapaikan läheisyydessä on pensaita tai puita, jonne pääsee lehahtamaan suojaan (tai ihan muuten vaan).

Talitintti (kuvissa), sinitiainen, punatulkku, närhi, harakka ja varis olivat heti siemenien kimpussa. Oravillekin laudan anti kelpaa.

Talipalloja pitää hommata vielä ja jouluaikaan lyhteitä. Keltasirkut tykkäävät erityisesti lyhteistä, mutta eivät taas mielellään syö jyviä lintulaudalta vaan muiden lintujen maahan rapistelemia jyviä vaan.

Meillä on linnunruokintapaikkoja useammassa paikassa pihalla ettei apajista tarvitse tapella, kaikki halukkaat mahtuvat johonkin syömään.

Punatulkuille ja tilhille ei sitten tänä vuonna ole pihlajanmarjoja eli jos haluaa että lintuja pyörii talvella pihapiirissä viihtyisyyttä lisäävänä tekijänä niitä voi ruokkia. Jos aloittaa ruokinnan, sitä pitäisi jatkaa katkeamattomasti koko talvi, sillä pakkasella uuden ruokapaikan löytäminen voi viedä linnun voimat. Muutenhan linnut kyllä pärjäävät omillaan ja muuttavat suotuisammille paikoille.

Tuo minun lintulauta ei ole parasta mahdollista sorttia kun linnut pääsevät tepastelemaan ruokien päälle. Siinä on linnuilla olemassa sairastumisriski, mutta ihan hyvin tuokin lauta on käytännössä pelannut. Jos haluaa houkutella paljon ja erikoisempia lintuja, laudalla pitäisi olla lintujen herkkuja eli auringonkukan siemeniä ja pähkinöitä, mutta jos vaan haluaa tarjota pihapiirin vakioasukeille helpotusta talveen niin kaikenlaiset jyvät ja leivämurut kelpaa.