Pages

18.12.07

Kulutuselektroniikan ruma puoli

Nyt on tehtävä tästä mielestäni päivän varsinaisesta uutisesta oma postauksensa. Asia noteerattiin myös valtamediassa (YLE:n pääuutislähetyksessä tänään klo 18 - linkkiä en valitettavasti löytänyt nettisivuille, mutta katsokaa lähetys arkistossa). Nykyään en enää kommentoi linkkejäni niin usein, sillä Delit lähtevät kerran päivässä omana postauksenaan RSS-virran mukana niille, jotka seuraavat blogia lukijalla.

Suomalaisilla (minullakin) on tapana herkästi panna pää puskaan ja päivitellä miten vähäisen tiedon varassa on vaikea tietää kunkin tuotteen valmistusketjusta riittävästi tehdäksen oikeita ja eettisiä kulutusvalintoja. No, tässä on tietoa tuhti paketti. Jännä että pieni kansalaisjärjestö kykenee selvittämään raaka-aineiden alkuperän, mutta iso globaali kaupallinen toimija muka ei millään siinä onnistu. Että sellaista läpinäkyvyyttä, sille on olemassa sellainenkin termi kuin "emävale". ;D

Aivan turhaa uskottelua etteikö niitä riistotuotteita kulkeutuisi Suomeen ja jopa peräti teollisuutemme "lippulaivan" Nokian tehtaiden kautta.

http://www.finnwatch.org/news/Kulutuselektroniikka ei ole reilua17.12.2007, Eeva Simola
"Ympäristö- ja terveysongelmia. Lapsi- ja jopa pakkotyövoimaa, työsuojelun puutetta, pieniä palkkoja. Tuloja, joilla hankitaan aseita ja tuetaan kriisiä, joka yhä jatkuu Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa. Keski-Afrikan sota, Afrikan maailmansota, päättyi muodollisesti 2003.

Kongon demokraattisesta tasavallasta louhitaan, paljon uutisoidun kolumbiitti-tantaliitin (coltanin) lisäksi, muun muassa kassiteriittia. Siitä rikastetaan tinaa, josta osa käytetään kulutuselektroniikan komponenttien kuten piirilevyjen juotteissa mp3-soittimissa, iPodeissa, kannettavissa tietokoneissa ja matkapuhelimissa.

Tina on Kongon itäosissa tärkeimpiä louhittavia mineraaleja. Useita tinakaivoksia valvovat aseelliset ryhmittymät. Osa tinatulosta menee näiden taskuihin.

Tuoretta Connecting Components, Dividing Communities -raporttiaan varten FinnWatch selvitti myös kauppareittejä itäisestä Kongosta kohti suuria aasialaisia tinanvalmistajia ja juotteen tekijöitä sekä komponentti- ja sopimusvalmistajia. Jälkimmäisistä on enää yksi askel kansainvälisiin brändeihin kuten esimerkiksi Sony, Nokia, HP ja Philips."

(pdf) Connecting Components, Dividing Communities, tin production in Kongo and Indonesia

"Dec 18, 2007 Many tin mines in the eastern Democratic Republic of Congo (DRC) are controlled by armed groups. Some of the tin they mine ends up in circuit boards in our mobile phones, laptops and MP3 players.", 66-sivuinen englanninkielinen pdf dokumentti kertoo.

Lisää työoloista Kiinassa. En usko että sinne etabloituneet Suomessa pääkonttoria pitävät yritykset ovat yhtään sen parempia työnantajia kuin kukaan muukaan.

Free China's Jailed Activists

"In China, supporting a trade union can get you a long senyence in prison."

Labour Action China -

"Labour Action China (LAC) is labour rights nongovernmental organization"

— Make IT Fair Facts Kännykkätehtailla työntekijät tekevät 12 tuntista päivää 7 päivää viikossa. Palkka riittää nipin napin elämiseen.

Kampanja englanniksi ja useilla muilla kielillä, mukana myös Make IT Fair-kampanjan suomenkielinen pdf-matsku.

"Elektroniikka-alan työntekijät mm.Thaimaassa, Kiinassa ja Meksikossa tekevät pitkiä työpäiviä usein vaarallisissa työoloissa tuottaakseen kännyköitä,mp3-soittimia, pelikonsoleita ja läppäreitä,joita me käytämme innolla päivittäin."