Pages

7.1.08

Kollipoikia, seniorikansalaisia ja internettiin tungettua elämänvirtaa

Surround

Sepe

Veijo Salmi
Verkkolehti InMediasResin Kirsin Delistä huomioitsin Pajun kirjoittaman jutun "Aliedustettu paljastaa" bongaamastaan Hesarin jutusta jossa päiviteltiin miten netistä puuttuu aikuisväestön mikrotason kokemukset.
"Seniorien sielunelämä. Suhde uuteen teknologiaan on sukupolvikysymys. Vedenjakaja kulkee ikävuosien 30-35 kohdalla. Tätä vanhemmille tietokoneet ovat edelleen vähän eksoottisia ja epäluotettavasti toimivia laitteita.
Samat ihmiset eivät myöskään suhtaudu yhtä mutkattomasti julkisuuteen kuin nuoret. Näistä syistä verkosta puuttuu lähes kokonaan yli nelikymppisten sielunelämä".
No, voi hyvät hyssyrät! Ikäluokka täsmää minuun (48 vee), vaikka en mä kyllä tunnusta olevani mikään helkkarin seniori. Ihmeellistä nimittelyä! Jos sovitaan että olen vihdoinkin saavuttanut aikuisuuden.

Täällähän tätä nyt sitten olisi, minua tuntemattomammille ennemminkin elämää kuin sielunelämää -mutta niin tarkasti raportoituna ettei voi olla tutustumatta myös persoonaan, jos jaksaa kahlata kaiken läpi.. Lähes viisikymppinen kukkahattutäti on tuottanut elämänvirtaa nettiin päivittäiseltä pohjalta jo vuosikausia ja oikein kuvien kanssa. Päivittäistä dokumenttia on verkossa jo vuosien materiaalit.

Tätäkö on oikein kaivattu joukkotiedotusvälineissä? Hesarissakin peräänkuulutetaan meikäläisiä, eipä olisi uskonut millään... Jaa, että oikein erityiskysyntää olisi yhteiskuntatieteilijöidenkin piirissä. En arvannutkaan, mutta täältä pesee... En ollut nuorempanakaan kovin löyhäsuinen elämäni intiimeinpien yksityiskohtien suhteen, että olen jatkanut samalla linjalla - kun arvelin etteivät minun vessareissuni tai sänkyvehtailuni ketään kiinnosta. Taisinkin olla väärässä.

Eläkkeelle siirtymistä odotan kuin kuuta nousevaa - sitä ennen olisi kuitenkin painettava töitä semmoinen 15 vuotta. Sitten eläkkeellä jäisi vihdoin aikaa tarpeeksi perheelle ja harrastuksille, olen siitä haaveillut jo kaksikymppisestä. Unelmahomma: eläkeläinen. Suomessahan on nyt jo kova työvoimapula - ilmaista työvoimaa ei saa enää mistään. Palkallisia paikkoja on vielä vaikea löytää, mutta ehkäpä niitäkin alkaa kohta ilmaantua ;D

1950-luvulla syntyneenä, routa-ajan kakarana, terveys - myös mielen - on ollut hyvä. Kovilla pakkasilla minulle on jo kahtena talvena iskenyt vasempaan kannikkaan noidannuoli, että vanhuus ei tule yksin. Mutta toisaalta syksyisessä "Suomi mies sikailee"- tapahtumassa, minut todettiin hyväkuntoiseksi ja pientä ylipainoa lukuunottamatta kaikki arvot olivat erinomaisia. Lääkitystä minulla ei ole (se ei ole ollut tarpeen), että siitä en voi kertoa.

Hesarin jutussa oli jonkunlainen asiavirheen poikanen myös tuossa
"Tätä (30-35 vuotta) vanhemmille tietokoneet ovat edelleen vähän eksoottisia ja epäluotettavasti toimivia laitteita.", kertoi Paju Hesarin sanoneen.
Eksoottisia ne eivät nimenomaan ole, kun minulla on tuota kyseistä ikää vanhempana suoritettu ammattikorkeakoulutasoinen ICT-tutkinto (tradenomi) - mutta kieltämättä saattavat olla joskus epäluotettavasti toimivia, sitä ei käy kieltäminen.

Että sopii Hesarilaisten, niiden yhteiskuntatieteilijöiden ja kaikkien muidenkin tulla katsomaan miten ns. seniorikansalainen, pthyi(!), elelee ja kokee nyky-Suomen ja tietoyhteiskunnan.

;D

P.S Linkittämispolitiikkani olisi ehdottomasti kaivannut linkkiä alkuperäiseen Hesarin juttuun, mutta yrityksistäni huolimatta en sitä löytänyt. Mahtaneeko olla niin, että se on ollut vain paperilehdessä?