2.4.08

Haluatko tarjota kiinalaiselle oluen tai parikin?


Olen tuossa vuodenvaihteen jälkeen kirjoittanut ruuan kallistumisesta kaupoissa. Sehän ei ole vain suomalainen ilmiö, vaan takana on globalisaatio ja maailmankaupan tuulet. Kehittyvien maiden talouden kasvu ja siirtyminen uudenlaisiin ruokatottumuksiin sekä myös bioenergian tuotantotarpeet vilkastuttavat kaupankäyntiä viljalla (joka on myös eläinten rehu), joka taas nostaa hinnat pilviin.

Tänään tuohon aiempaan kirjoitukseeni oli tuo blogeissa ja foorumeilla pyörivä ahkera kommentoija Anonyymi aka Anonymous kantanut kerrankin rakentavasti kortensa kekoon ja vinkannut erittäin hyvän linkin. \o/ Miettikääpäs tätä... Kohta voi ruveta kyselemään, että mitenkäs nyt suu pannaan...

Talouselämä: Ruoasta tuli keinottelun kohde

"Maailman tila 2006 -raportin mukaan Yhdysvallat kuluttaa yhä kolme kertaa enemmän viljaa henkilöä kohti kuin Kiina ja viisi kertaa enemmän kuin Intia.

Jos Kiinassa ja Intiassa kulutettaisiin yhtä paljon kuin Yhdysvalloissa, tarvittaisiin pelkästään näiden kahden talouden ylläpitämiseen kaksi maapalloa.

Jos jokainen kiinalainen joisi päivässä pullon olutta, lähes kaikki maailman peltoala olisi laitettava mallasohralle.
Jossittelua voi jatkaa.
Jos amerikkalaiset luopuisivat vain yhtenä päivänä lihansyönnistä, säästyvällä viljalla ruokittaisiin 25 miljoonaa ihmistä.
Sopiva päivä voisi olla 4. heinäkuuta, jolloin koko maa on suurta grillijuhlaa."