Pages

28.9.08

52 % ei tunnistanut Darwinia


Seurasin sunnuntaina ohimennen lattianpesun lomassa viihdeohjelmaa, jossa todettiin että 52 % suomalaisista ei tunnista Charles Darwinia, evotuutioteorian eli kehitysopin kätilöä.

Mitä tästä voi päätellä? Miten tällainen tulos suhteutuu PISA-menestykseen? Parhaiten Darwinin tunsi minun sukupolveni, 30-50 -vuotiaat.

"Suomalaiset taitavat olla siis vielä aivojen evoluution alkumetreillä, vain hivenen kehitystä vielä tapahtunut vihanneksesta. Mikä on nauriin ja keskivertosuomalaisen älyllinen ero? Ei juuri mikään, tarkoilla analyyseillä saatetaan vaivoin erottaa ne toisistaan =D No, on myös mahdollista että mutaation kautta on päädytty yksinkertaistumiseen ;D", pohdiskelee Halo Efekti.


Ei sunkaan tässä vaan ole taustalla joku kreationismi-horina? Minusta on jo riittävän pelottavaa miten yleistä se on jenkeissä, mutta että täälläkin.
Viikonloppuna silmiin osui myös tällainen uutinen:
"Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuulumattomien suomalaisten määrä on ylittänyt syyskuun aikana miljoonan, kertoo Tampereen vapaa-ajattelijat ry.

Suurin osa miljoonasta, noin 830 000 henkilöä, ei kuulu mihinkään uskontokuntaan. Ortodoksiseen kirkkoon kuuluu 60000, helluntailiikkeeseen yli 50000 ihmistä ja muihin vähemmistöuskontoihin yhteensä noin 70000 suomalaista." VIA MTV3


Arvaan että tämä aihe ja sen käsittelytapa saattaa saada jonkun hornaisemaan palkokasvin epähedelmän sieraimeen. Minulla ei ole mitään sitä vastaan että joku kuuluu kirkkoon, samoin kuin suvaitsen satupiirit jne. Kuulun siis tuohon uskontokuntiin kuulumattomaan lukuun ja en allekirjoita yleistä oletusta siitä, että uskonto olisi jotain hyödyllistä, tarpeellista tai ainakin jotain joka kuuluu ihmiseen kuin kampiakseli autoon.

Ehkä koko kirkkoon kuuluminen ei olisi Suomessa niin yleistä ilman uskontokuntasidonnaisuuden vaikutusta väestökirjanpitoon 1839-1904? Tuoreen väitöskirjan mukaan kastamattomien asema on ollut heikko.
"Kastamattomat suomalaiset jäivät 1800-luvulla vaille kansalaisoikeuksia, koska papit eivät suostuneet merkitsemään heitä kirkonkirjoihin eikä Suomessa tuolloin ollut siviilirekisteriä. - - kastamattomien olemassaoloa ei näin ollen voitu virallisesti todistaa eivätkä he päässeet kouluun tai avioliittoon. He eivät myöskään voineet toimia todistajina tai virkamiehinä."