17.9.08

Pakonomainen ostovimma ei ole lifestylevalinta


Zee News - Compulsive shopping
Vimmainen ostaminen ei ole pelkästään länsimaisen kulutusyhteiskunnan tulevaisuuden ongelma, vaan se voi suistaa luultua useammat henkilökohtaiseen taloudelliseen ahdinkoon.

Nyt ovat tutkijat todenneet ostohysterian liittyvän masennukseen ja mielenterveyden ongelmiin. On kehitetty testi ostomaanikkojen tunnistamiseen.

Kolmessa erillisessä tutkimuksessa havaittiin pakonomaisen ostamisen olevan yhteydessä materialismiin, alentuneeseen itseluottamukseen, masennukseen, levottomuuteen ja stressiin. Tutkimuksissa tultiin tulokseen että 8,9 prosenttia väestöstä kuuluu tähän riskiryhmään, aiemmin arvellun 5 prosentin sijasta.

Pitäisi ymmärtää että olematon impulssikontrolli kaupassa on käyttäytymisongelma eikä lifestylevalinta. Ihmisille joilta katoaa tavarataivaassa taloudellisten realiteettien taju - pitäisi siis antaa tietoa yhteiskunnan taholta ellei peräti ohjata hoitoon.

Tutkimus julkaistu Journal of Consumer Research.

Tämä mielenterveysongelmien ja hallitsemattoman impulsiivisen ostokäyttäytymisen välinen selkeä yhteys on nähty myös kokemuspohjaisesta perspektiivistä lähipiirissä, joskaan ei omana henkilökohtaisena ongelmana.

Erään tuntemani henkilön tämäntyyppinen pakonomainen ostoaddiktio-käyttäytyminen vei viidessä vuodessa kymmenien tuhansien eurojen velkoihin ja itsemurhayrityksiin. Jos kykenee sitkottelemaan työelämässä, ongelmat kumuloituvat vasta myöhemmin, kun kukaan ei puutu kierteeseen ajoissa.