20.10.08

MOT:Lakisääteinen maksukatto ei toteudu hoitokuluissa, kunnat vievät sairaat perintätoimistojen kynittäviksi


Katson parasta aikaa MOT-ohjelmaa...ote käsiksestä:
Kunnat ajavat köyhiä ja kipeitä perintätoimistojen asiakkaiksi.
Perintätoimistojen perittävänä ei ole vain yritysvelkoja, vaan nykyään myös julkiset saatavat, kuten sairaalamaksut, päivähoitomaksut ja kirjastosakot, kiertävät perintätoimistojen kautta. Tämän viikon MOT-ohjelmassa kerrotaan, miten kunnat ja sairaanhoitopiirit osallistuvat perintätoimistojen lihottamiseen.
Lakisääteinen maksukatto ei toteudu hoitokuluissa.
Yhteensä perintäkulut yhdestä 22 euron potilasmaksusta voivat siis nousta 59 euroon. Kulut ovat usein suuremmat kuin perittävä saatava.

"Aktiv Kapital tekee suomalaisten sairaalalaskuilla huikeaa voittoa. Aktiv Kapital Finlandin liikevaihto oli viime vuonna yli kymmenen miljoonaa ja liikevoitto lähes kolme ja puoli miljoonaa euroa. Emoyhtiö Aktiv Kapital Portfolion tulos oli vielä parempi. Liikevaihto oli viime vuonna yli 30 miljoonaa euroa, josta liikevoittoa oli yli 22 miljoonaa.

Olisimme halunneet kysyä Aktiv Kapitalilta mistä heidän liikevoittonsa muodostuu, mutta saimme vastauksia vain sähköpostitse. Haastattelua ei annettu.

Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuille on säädetty katto, joka on 590 euroa vuodessa. Katto on tehty Yrjösen kaltaisten paljon sairastavien ihmisten turvaksi.

Jos sairaala- tai terveyskeskusmaksut menevät perintään, asia mutkistuu. Alkuperäisen maksun päälle lätkäistyt perintäkulut eivät sisälly maksukattoon. Ulosottoon asti menneet maksut kuuluvat periaatteessa maksukaton alle, mutta käytännössä niitä ei siihen lasketa."

Kuntien perintää hallitsee kaksi suurinta Intrum Justitia ja Lindorff.

Jälleen MOT puhuu asiaa.