2.12.08

Epäilyttäviä funktioitaMietittiin Veijo Salmen kanssa, että outoa logiikkaa tuossa energiankulutuksen mittauksessa ja energiatehokkuudessa. Jotenkin tuntuu että laskutoimitus voi sinänsä olla oikein, mutta funktiossa on muuten jotakin vialla.

Katsottiin eilen Kuningaskuluttajaa ja pesutornien testissä korvaan särähti ja jäi soimaan Työtehoseuran Anneli Reisbackan lause että kuivausrumpu vie vähemmän energiaa kuin narukuivaus ja toive siitä että kuivausrumpuihin alettaisiin vaatimaan lisälaite, lämpöpumppu, joka nosti laitteiden hintaa tuhannella eurolla (1500 euroa ->2500 euroa). Kohtahan käy niin että tuollaista pesutornia ei taviskotiin enää hankita.

Eipä sillä että olisi tarvettakaan. Minulla ei ole ollut ikänä kuivausrumpua, pesukoneita kyllä useampikin (kun olen huushollannut n. 30 vuotta).

Ehkä tosiaan pienessä kerrostalokylppärissä vesilitran haihduttamiseen menee joku energiamäärä, mutta meillä ei ainakaan tuollainen yhtälö toimi. Meillä nimittäin menee saletisti aivan sama energiamäärä roikotanko minä pyykkejä narulla eli en, koska narut ovat periaatteessa huonetilassa. Ehkäpä saattaisin tarvita talvella jopa ilmankostuttimen jollen kuivaisi.

Jotenkin alkaa kuulostamaan viherpesulta että energiansäästämisen tiimoilta meille myydään taas kalliita ja tarpettomia retortteja kaikenlaisiin outoihin laskelmiin perustuen.

Kyllä minusta on ainakin ekologisempaa olla ilman pesutornia kuin sellaisen kanssa. Mutta minä nyt tiskaankin ihan mielelläni pesuvadissa käsin... Enkä ole aikonut ostaa siivousrobottiakaan, ikinä.

Ymmärtääkseni tavoite on saada länsimaisen ihmisen energiankulutus sille tasolle millä se on nyt Intiassa.

Ihmetyttää, tuskin se uusilla koneilla kohenee, meneehän niihinkin luonnonvaroja. Minä en oikein jaksa sisäistää sitä, että ostamalla maailma pelastuisi. Markkinamiehet tosin olisivat riemuissaan, jos nyt saataisiin myytyä kaikille uudet kodinkoneet.
"Kun vertaa koneiden hintoja, näkyy, että energian säästäminen tulee tässä tapauksessa todella kalliiksi! Käyttökustannuksiltaan edullisimman Siemensin ja esimerkiksi Whirlpoolin ostohinnoissa on niin suuri ero, että sen kuolettaminen Siemensin halvemmilla käyttökuluilla kestäisi 46 vuotta.
Jos lämpöpumpun ostaa, energiansäästö koituu tässä tapauksessa vain yhteiseksi hyväksi.", Kuningaskuluttaja


Varmasti löytyy taho joka esittäisi rätingin siitäkin ettei voi olla taloudellista leipoa itse kotona leipää. Mutta niin vaan taas tuli leivottua kaksi pellillistä ruisleipää, nyt käntyissä on uusi muoto. Eipä ole lisäaineita ainakaan [jolleivat ole jauhotehtaalla lisänneet esim. melamiinia, mitä - minäkö epäluuloinen(?)]...
Päivän salaatti ja lihapullat.

Ja aivan lopuksi loistava video "Wake Up, Freak Out - then Get a Grip" ilmastonmuutoksesta, jatkuvasta kasvusta ja kulutuksesta.

Wake Up, Freak Out - then Get a Grip from Leo Murray on Vimeo.