6.12.08

Ville ja Iivari


Kiitos teille Ville ja Iivari!

Kiitos myös kaikille muille, jotka osallistuivat Suomen puolustamiseen.
Molemmat pappani olivat niitä urheita miehiä, joiden ansiosta elämme itsenäisessä Suomessa.

Perhealbumin aarteisiin olen tehnyt aiheesta muistiinpanoja.

Iivari Joutsasta oli jalkaväkimiehenä mm. Tali-Ihantalassa. Vaikka hän oli 1906 syntynyt perheellinen maanviljelijä, tarvitsi Suomi hänen panostaan sodan alusta Lapin Sodan loppuun asti, vaikka yleensä ikäluokka kotiutettiin vuonna 1941.

Myös 1906 syntynyt Ville oli sodan syttyessä Venäjän kansalainen Suojärveltä, joka astui vapaaehtoisena Suomen armeijan palvelukseen. Suku oli alkujaan lähtöisin Nizni Novgorodin seuduilta, josta oli tullut lähtö tsaarin kukistuessa. Ville oli Talvisodassa (esim Kollaa) ja Jatkosodassa vielä hyökkäysvaiheen aikana (esim. Äänislinna). Koko suku sai Villen sota-ansioiden takia Suomen kansalaisuuden vuonna 1941."Urheudesta, för tapperhet".

Molemmat vaarini selvisivät haavoittumatta. Iivarin veli katosi sille tielle.
»Mitä vannottiin, se pidettiin, yli päämme kun löi tulilaine, ja rinnalla tuntomme tuomion muu kunnia meille on arvoton, katinkultaa kiitos ja maine» Yrjö Jylhä
Näistä omaan historiaan liittyvistä syistä Itsenäisyyspäivään kuuluu nimenomaan sodan muisto.

Hyvää Itsenäisyyspäivää.

EDIT: Ainiin, vaikka tämä tuikkukuva ja pihakuva on ikuistettu vähän etuajassa eli jotain klo 16.30, laitan ne myös Valokuvatorstain itsenäisyyspäivän kuvapeittolinkkeihin, sillä sama vaniljantuoksuinen tuikku paloi myös klo 18 milloin kuvat piti ottaa ja kotijoukoissa olin itsekin. Hmmm, unohdin koko jutun, muistin vasta kun kävin tänään Kooteen blogissa.