21.7.09

Olin siellä minäkin...

...siis 40 vuotta sitten telkun ääressä seuraamassa Apollo 11 missiota.

Ihmiskunnan suuria hetkiä, tietojärjestelmältään nykyisen läppärin tasoinen Houstonin lennonjohto ja digitaalisen kellon ja kännykän tehoinen kuumoduuli vei ihmiset kuuhun ja ennenkaikkea toi heidät elävinä takaisin. "Apollo 11, Vaaran hetket" -dokkari kertoo miten moni asia oli aivan tipalla mennä vikaan.

Katsottuani muisteluvideoita muistan vieläkin elävästi lähtölaskennan ja valtavan SaturnV-kantoraketin, joka lienee vieläkin tehokkain ihmisen rakentama laite.

Tuntuu jotenkin uskomattomalta että kaikista selvittiin senaikaisella tekniikalla ja insinööritaidolla, tosin salaliittoteorioitsijat saivat vettä myllyyn kun Nasa tunnusti hävittäneensä (vahingossa) alkuperäiset nauhat ja astronautit puhuvat nyt avoimesti nähdyistä tunnistamattomista lentävistä esineistä.

Tulee vain väkisin mieleen että nyt kun meillä on ihmiskuntana vähintään yhtäsuuret haasteet edessä, niin onko meissä samaa pioneerihenkeä toteuttamaan vaaditun tehtävän.

Olen herkkä ihminen ja ollut jenkkien Apollo-propagandalle alttiina lapsesta asti, 60-luvun pikkutyttönä ja aikalaisena minulle nousee vieläkin kylmät väreet tästä videopätkästä, muutamassa kohdassa ihan tippa kipuaa silmäkulmaan - esim. kun kuulee tutut numerot takaperin ja "all engines running, liftoff, we have a liftoff".

http://www.youtube.com/watch?v=pCp2jTtay0w