2.12.09

Moviemonday - ajankohtaista

Tämänkertainen Elokuvamaanantaihaaste annettiin 30.11.2009 - samana päivänä tuli kuluneeksi 70 vuotta Talvisodan syttymisestä. Venäjän 168.D (divisioona) ylitti valtakunnan rajan Laatokan rannikolla ja lähti etenemään teiden suunnassa kohti Salmin kirkonkylää. Samaan aikaan 56.D ja 139.D ylittivät rajan Suojärvellä, jonka
rautatieasemalla samanaikaisesti mm. 4-vuotias isäni lähti viimeisellä siviilijunalla evakkoreissuun. Junaa kohti ammuttiin tykillä, mutta ammukset menivät yli ja räjähtivät läheisellä pellolla.

Ajankohtaista siis tämän valossa Jatkosotaan 1941 sijoittuva Olli Saarelan elokuva, Rukajärven tie.

Linkki: Ennen ja nyt 1/04,
Marja Vainio


Jatkosotaa Rukajärven tie – elokuvassa

Elokuvan ja historiallisen todellisuuden vertailua

"Olli Saarelan vuonna 1999 ohjaaman Rukajärven tie – elokuvan aiheena on 14. Divisioonaan kuuluneen Kevyt Osasto 2 (Kev. Os. 2) polkupyöräjoukkueen jatkosodan ensimmäisinä päivinä Lieksajärven ympäri tekemä tiedusteluretki. Olli Saarela on luonut Rukajärven tie – elokuvasta sotaelokuvan, joka pureutuu totuttua henkilökohtaisemmalle tasolle, yksittäisen sotilaan mielenmaisemaan. "

"Arkistolähteiden ja elokuvan tapahtumia rinnakkain vertailemalla on mahdollista tarkastella eletyn todellisuuden ja fiktiivisen elokuvan välisiä eroja ja samankaltaisuuksia, joita kumpiakin löytyy varsin paljon. Rukajärven tie -elokuva välittää myös hyvin hienovaraisesti sen kunnioituksen, jota tekijät niin edesmenneitä kuin elossakin olevia suomalaisia korpisotureita kohtaan tuntevat. Toisaalta elokuva kaikessa fiktiivisyydessäänkin herättää uudelleen henkiin kesän 1941 ja mahdollistaa sen, että myös sodan kokematon sukupolvi voi eläytyä jatkosodan tapahtumiin, kokea sodan aiheuttaman hermostuneisuuden, jännityksen ja kuolemanpelon sekä toisaalta sotilaiden rohkeuden selvitä eteen tulevista tilanteista."
MOVIE Olli Saarela: Rukajärven tie (1999) MUSIC Gaetano Donizetti: L'elisir d'amore (1832) Una furtiva lagrima