27.4.10

"Kuule tuhannet tarinat", Kansallinen veteraanipäivä 27.4.2010

Kansallinen veteraanipäivä on Suomessa sotaveteraanien kunniaksi 27. huhtikuuta vietettävä juhlapäivä ja yleinen liputuspäivä.
27. huhtikuuta 1945 on Lapin sodan päättymispäivä. Silloin viimeisetkin saksalaisen 20. vuoristoarmeijan sotilaista vetäytyivät kello 13:30 mennessä Kilpisjärveltä Norjan puolelle rajaa.
Kansallista veteraanipäivää ei vietetä voitonjuhlana, vaan sillä on yleisempi, kaatuneiden muistopäivääkin rauhanomaisempi luonne.
2010 Tampereella järjestettävän pääjuhlan tunnuslauseena on ”Kuule tuhannet tarinat”. Tällä sanomalla Tampere haluaa korostaa eri sukupolvien välistä yhdessäolon, kuuntelemisen ja kuulemisen tärkeyttä.
"Suomessa elää vielä lä-
hes 60 000 sotiemme vete-
raania. Talvisodan veteraa-
nit ovat jo yli 90-vuotiaita
ja jatkosodan veteraanit yli
87-vuotiaita. On tärkeää,
että heidän elämänsä tari-
nat ja kokemukset sodan
ankarista oloista välitty-
vät myös tuleville polville.
Emme halua emmekä saa
unohtaa veteraanien tais-
telua ja uhrauksia Suomen
itsenäisyyden ja vapauden
puolesta." -Pormestari Timo P. Nieminen
Kuvissa sukuni edesmenneitä veteraaneja ja heidän perheitään sodan ja rauhan päivinä. Kumpikin oli sodan syttyessä jo monilapsisen perheen isä.

Tämän blogin lukijat saattavat olla aiemmin kirjoittamani perusteella tietoisia että ilman isoisieni panosta sodassa esim. isäni ja hänen jälkeläisensä eivät olisi suomalaisia ja minua ja Kissamauta ei olisi olemassakaan.