23.6.11

Hyvää juhannusta ja Ukon juhlaa


"Monet juhannuksen perinteistä juontavat juurensa vanhaan eurooppalaiseen valon ja hedelmällisyyden juhlaan kesäpäivänseisauksen aikana. Esikristillisenä aikana juhannusta vietettiin Suomessa Ukon juhlana. Etelä-Karjalassa juhannusta kutsuttiin Ukon juhlaksi vielä 1800-luvulla.


Juhannukseen liittyi erilaisia uskomuksia ja taikoja, joilla pyrittiin varmistamaan tuleva sato ja naimaonni. Tunnetuimpia ovat erilaiset lemmentaiat. Taioilla pyrittiin takaamaan naimaonni, näkemään tuleva puoliso tai saamaan haluttu henkilö puolisoksi. Juhannuspäivä oli suotuisa enteiden katsomiselle. Silloin katsottiin säitä, satovuotta ja karjaonnea. Kaikenlaiset oudot tapahtumat olivat luonteenomaisia juhannusyölle. Muun muassa aaveiden ajateltiin vaeltavan.


Ulko-oven molemmille puolille on pystytetty juhannuskoivuja. Koivunoksista myös sidottiin tuoreita vihtoja. Sisään taloon kannettiin kukkia ja tuoreita puunlehviä." - Wikipedia


Ukko eli Ukko ylijumala on suomalaisten ja karjalaisten muinainen sään ja sadon sekä ukkosen jumala. Ukko on ehkä peräisin balttilaisilta kansoilta. Ukkoa muistuttava ukkosenjumala tunnettiin latvian kielessä nimellä Perkons ja liettuan kielessä nimellä Perkūnas, joista on peräisin suomen sana Perkele. Skandinaaveillakin oli vastaava jumala, nimeltään Thor.

'Ukon vakoissa' juotiin erityinen malja olutta. Tätä voitiin sanoa vakan juomiseksi tai Ukon maljaksi.
Meluaminen ja juopuminen ovat jo varhain kuuluneet juhannuksen viettoon. Niiden on uskottu tuottavan onnea ja karkottavan pahoja henkiä. Erään uskomuksen mukaan mitä enemmän juhannuksena juopoteltiin, sitä parempi tuli sadosta.

JuhannussaunammeJuhannussaunassa valmistauduttiin houkuttelevammaksi kosinnan kohteeksi lukemalla loitsuja ja kylpemällä kukista tehdyllä vastalla.Täytyypä kertoa tämä neidoille, Kissamaulle ja hänen ystävättärelleen, jotka ovat myös tulossa.
Muistutukseksi vielä lemmentaiat ja ohjeet. Nakukirmailu naapurin pellossa ja kukkaisvihta jalkojen välistä katolle ( http://bit.ly/jMtKSY )

Hyvää juhannusta kaikki! Jos juotte Ukon maljoja älkää lähtekö vesille ja hukkuko ... Minulla kun ei ole satotoiveita, enkä usko mihinkään jumaltarinoihin - ei ns.pakanallisiin eikä muihinkaan, jätän koko juopottelunkin sikseen ja nautin vaan Suomen suvesta.
"Twitteristä poimittu Juhannustaika miehille: Kun juhannusyönä juo itsensä känniin, soutaa järvelle ja nousee sepalus auki seisomaan veneen reunalle, voi rannalla nähdä tulevan leskensä." Via Esa Miettinen FBssä