26.11.06

Sähkön kilpailuttaminen


Fortumin hinnankorotuksia ja sen johtajien "ruhtinaallista" optio-ohjelmaa on aiheesta kritisoitu rivoiksi. Joku roti se on ryöstämiselläkin oltava.

Arvasin tämän jo silloin kun sähköyhtiöiden kauppaaminen alkoi 1990-luvulla, puhuttiin jo silloin sukulaisten kanssa että valmiiksi maksetut sähkölinjat maksatetaan aina uudelleen ja uudelleen sähkönkäyttäjillä. Niinhän siinä sitten kävi, mutta homma on mennyt törkeämmäksi kuin edes me pessimistit osasimme ennustaa.

Siis kilpailuttakaa sähkönne! Se on ihan helppoa. Minä olen vaihtanut viimeisen kymmenen vuoden aikana sähköyhtiötä jo neljä kertaa. Verkko on Vattenfallin. Asun siis omakotitalossa.
  • Ottakaa sähkölasku esiin (tai uudempi lappu mistä ilmenevät hinta- ja kulutusmäärätiedot)
  • Menkää nettiin http://www.energiamarkkinavirasto.fi/ -> vertaa sähkötarjouksia
  • Syötä tiedot laskusta kenttiin
  • Valitse joko toistaiseksi voimassa oleva tai vuoden kiinteähintainen sopimus, vertaile hintoja. Fortum on ilmoittanut valtavista hinnankorotuksista vaikka tuotannon suhteen korotuspainetta ei ole (vesitilannekin on parantunut viime kesästä).
  • Katso mikä yhtiö on sinulle edullisin
  • Tee sopimus sähköntoimittamisesta sen kanssa
  • Sähköyhtiöt hoitavat keskenään automaattisesti kaiken muun
  • Sähkönjakelu jatkuu katkoksitta
Minun tapauksessani halvin tarjous oli Kokkolan Sähköltä, mutta en nyt vaihda - koska se on prikulleen sama kuin voimassaoleva sopimukseni Suur-Savon Sähkön kanssa (jota jostain merkillisestä syystä ei näkynyt koko vertailussa).

Tärkeintä olisi nyt että mahdollisimman moni kilpailuttaisi sähkönsä ja tekisi halvemman sopimuksen eli maksaisi laskua vähemmän. Ja toiseksi että Fortumin vahvaa markkina-asemaa hyödyntävä hevostelu saataisiin aisoihin. Koska ilmeisesti useimmissa tapauksissa joku muu yhtiö on halvempi kuin Fortum, niin ottakaa toki hyöty itsellenne. Siis rahaa, hyvänen aika!

Kilpailuta sähkösopimus ja anna Fortumille signaali että et hyväksy sen touhua! Jos nyt hyväksyt mukisematta Fortumin toimet, muut yhtiöt nostavat myös hintojaan sen perässä.

Kannatettavaa on myös hanke uuden valtionyhtiön perustamista ja vesivoiman siirtämisestä Fortumista sinne. Suomessa sähkö kuuluu osaksi ihmisten perusturvaa, sitä on ensiksikin saatava samaan hintaa eriosissa maata - ja toiseksi se ei voi olla törkeän kurssikeinottelun kohteena.

Lisätietoa sähkön kilpailuttamisesta.