25.1.07

Alamaisesta kansalaiseksi

1.1.2007 Juhlapuhe maaherra Siuruaisen vastaanotolla, Maaherra Eino Siuruaisen uudenvuodenvastaanotto Iissä 1.1.2007

Kunnanjohtaja Kyösti Tornbergin avauspuhe VIA Kunnanjohtajan blogi, Iin kunnan verkkosivut

"...Vuoden 2006 yhteiskunnallista keskustelua Suomessa hallitsivat EU-puheenjohtajuus ja kuntamuutokset. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, valitettavasti, keskustelu perustulosta, mikä omasta mielestäni oli viime vuoden merkittävin keskustelunavaus. Keskustelunavaus 450 euron perustulosta on raikas tuulahdus pitkästä aikaa. Se merkitsee sitä, että kaikki tehty työ kannattaa. Se merkitsee sitä, että tyhjänpäiväistä byrokratiaa, joka on tällä hetkellä etuuksien myöntämisessä ja niiden valvonnassa, voidaan purkaa. Ja nämä resurssit voidaan kohdentaa muuhun tärkeämpään. Se merkitsee myös sitä, että perustuloa saava ihminen nousee ikään kuin alamaisesta kansalaiseksi. Hyvinvointivaltion kääntöpuoli on byrokratia ja alamaisuus, nyt on mahdollisuus muutokseen.

Politiikka on viihteellistynyt ja pinnallistunut. En tiedä onko poliitikoilla aikaa karnevaaleiltaan ja toreiltaan tulla todella pohtimaan perustulon tapaisia todella isoja kysymyksiä. Yhteiskunta huutaa kuitenkin heitä siihen."

Enpä ole muistanut toitottaa tätä perustuloasiaa vähään aikaan. Töissä olessa satuin huomaamaan tämän. On se kiva huomata että myös jotkut kunnalliset viranhaltijat ovat oivaltaneet mistä perustulossa on kysymys. Hyvä, hyvä!

Näin vaalien alla on hyvä ottaa selvää ketkä alueesi ehdokkaat kannattavat perustuloa ja antaa äänen vaikuttaa siihenkin asiaan. Nyt on perustulon aika.

Valitettavasti en ole vielä koskaan käynyt Iissä, joten minulla ei ole kuvaa sieltä. Laitetaanpa ihan peruskaupunkikuvaa auringonnousun aikaan tähän kuvitukseksi
.