21.1.07

Ikijää sulaa nopeasti

Mannerjäätiköiden sulaminen nopeutuu

via Keskisuomalainen by Risto Isomäki on Jan 21, 2007
Jäätiköt sulavat nyt niin nopeasti, että tutkijatkin hämmästyivät. Näin kirjoittaa Sunnuntaisuomalaisessa ympäristöasioihin erikoistunut tiedetoimittaja, kirjailija Isomäen vuonna 2005 Finlandia-ehdokkaana ollut romaani luonnosteli synkän vision jäätiköiden sulamisesta. Pitempi juttuversio on, lue koko juttu Sunnuntai-Suomalaisessa.
"Mannerjään alle päätyvä vesi on voiteluainetta. Se vauhdittaa jäätiköiden luisumista mereen. Meren pinta voi nousta useita metrejä alle sadassa vuodessa.

Kaksi uutista muutti kesällä 2005 ilmaston lämpenemiseen liittyviä ennusteita.

Ensin Tomskin yliopiston tutkija Sergei Kirpotin ilmoitti, että koko Länsi-Siperian ikirouta-alue oli äkkiä alkanut sulaa. Alue tuottaa uusien mittausten mukaan nyt suurin piirtein saman verran kasvihuonekaasuja kuin Yhdysvallat. Ikirouta-alueen sulaminen nopeutuu jatkossa, koska vesipinnat heijastavat auringonvaloa huonommin kuin lumi tai jää.

Toinen iso muutos tapahtui Grönlannin ja Länsi-Antarktiksen jäätiköillä. Tutkijat olivat ajatelleet, että mannerjäätiköt sulaisivat hyvin hitaasti, vaikka ilmasto lämpenisi. Mallien mukaan lämmöltä näet kestäisi 10 000 vuotta päästä eristeenä toimivan jäätikön läpi sen pohjalle.

Kesällä 2005 selvisi, että tutkijat olivat jättäneet jotain huomiotta. Monien jäätiköiden pinta suli tuolloin ennätyksellisellä vauhdilla. Sula vesi katosi - paikoin isoina jokina - suoraan mannerjäätiköiden sisään halkeamia pitkin. Lämmöltä ei siis mennyt kymmentätuhatta vuotta vaan ainoastaan kaksikymmentä sekuntia kaksi kilometriä paksun jäätikön pohjalle pääsemiseen."

EDIT 10.2.2008 Uusimpien tietojen mukaan pohjoinen napajää voi olla sulanut 10 vuoden kuluttua.