10.2.08

Pohjoisnavan jääpeite voi sulaa 10 vuodessa


Eli siis kuten arvelinkin... Liian myöhäistä enää kääntää ihmiskunnan kelkkaa ennen lopullista ilmastonmuutosta. Se on jo nyt täällä ja etenee huomattavasti nopeammin kuin on ennustettu.

YLE uutiset / "Pohjoisnavan jääpeite voi sulaa 10 vuodessa"

"Neljännes pohjoisnavan jäästä suli viime vuoden aikana pois, kertoo Jyllands-Posten-lehti verkkosivuillaan. Arvio vahvistaa epäilyjä siitä, että pohjoisnavan jääpeite voi sulaa kokonaan pois nopeammin kuin on aiemmin luultu."

China loses one-tenth of forest to snow havoc -China Daily

"A total of 17.3 million hectares of forests, about one-tenth of China's forest resources, have been damaged by the unprecedented snow wreckage in at least five decades, with forests, bamboo and seedlings in some parts of the country seriously destroyed."

YLE uutiset / Lumimyrskyistä valtavia tuhoja Kiina metsille

"The China Daily -lehden verkkosivujen mukaan jopa kymmenesosa maan metsävaroista on vaurioitunut lumimyräköissä, joita on pidetty pahimpina puoleen vuosisataan."

En useinkaan kerkeä enää kirjoitella pidempiä kirjoituksia ilmastonmuutoksesta, Kiinasta tai sellaisista itseäni kiinnostavista asioista. Jos samantyyppiset asiat kiinnostavat sinuakin, mutta uutisvirtani vaikuttaa sekavalta - mene suoraan Deliini ja valitse sopiva tägi (kuten "environment") ja jutut lajitellaan uudestaan. Jos olet itsekin Delissä, täppää minut reippaasti vaan kontaktiksi ja näet päivittäin mitä olen löytänyt suoraan sieltä.

(Kuvan talo on naapurini Sääksvuoressa, aivan tulevan uuden asuinalueen vieressä)
EDIT:
Lurkerin kommentin (ja siinä olevan linkin) jälkeen lisäsin tähän seuraavaa:


"Maapallon kaikkiin jäätiköihin on sitoutunut vesimäärä, joka yhteensä vastaisi 67 m merenpinnan nousua."
"Ihan vain Grönlannin sulamisesta saadaan jo 7m"; http://news.nationalgeographic.com/news/ 2004/04/0408_040408_greenlandicemelt.htm l

"Ilmastopaneeli ei ottanut kantaa ilmastomuutoksen mahdollisesti aiheuttamaan WAIS (West Antarctic Ice Sheet) romahduksesta johtuvaan merenpinnan nousuun. Edellisten kahden jääkausien välissä Eem-interglasiaalikaudella nykyisiä ilmasto-olosuhteita muistuttavissa ilmasto-olosuhteissa tuo jäätikkö romahti mereen aiheuttaen noin 6 m merenpinnan nousun."

"Kansainvälinen ilmastopaneeli ei ottanut tätä mahdollista katastrofia huomioon, koska jäätikköjen romahduksia mereen ei ostata toistaiseksi mallintaa. Enemmän tietoa tästä asiasta löytyy googlaamalla WAIS, mielenkiintoinen tieteellinen sivusto löytyy" http://www.commondreams.org/headlines05/ 0202-04.htm

"Ilmastomuutos on osittain seurausta väestöräjähdyksestä enkä näe sen pysähtymiselle juurikaan mahdollisuuksia ennen yhdeksän miljardin ihmisen rajaa. Väestöräjähdys on ilmastokeskustelun sokea piste, koska aihe on tabu."
Loppujen lopulta on aivan sama aiheuttaako ihminen muutoksen, vai kuuluuko se maapallon luonnolliseen sykliin. Ihmiskunnalle se on kuitenkin suurin katastrofi mitä sitä on kohdannut.

EDIT 2:
Vaiheinen on pohtinut samaa uutista kirjoitukseessaan "Sulamisvesiä". Häntäkään ei niinkään yllätä sulaminen vaan aikataulu millä se on tapahtumassa.

Aiemmin Vaiheinen on kirjoittanut siitä että optimististen, aikaansaavien ja toivorikkaiden (ja rahakkaiden) amerikkalaisten johdolla, maailman parhaiden kykyjen ideoimana ja toteuttamana, voitaisiin kehittää Manhattan- ja Apollo-projektien kaltainen ohjelma ilmaston muutoksen vaikutusten hallitsemiseen jäämättä odottelemaan poliitikkojen päätöksiä. Poliittisin keinoin nopeaa tietä ei ole tiedossa, siitä pitävät huolen alati lähestyvät vaalit, joita ennen kipeitä päätöksiä ei voi mennä tekemään.

Miksei voimainkoitosta voisi yrittää - tässä tilanteessa mikä tahansa on parempi vaihtoehto kuin seistä tumput suorina, vai mitä? Tulee kyllä vain väistämättä mieleen että edistikö Manhattan-suunnitelman toteutuminen kuitenkaan mitään hyvää ihmiskunnan kannalta, vaikka tieteellisenä projektina se on tietysti vertaansa vailla.