Pages

15.1.07

Pimeää ainetta 3D:nä Episode 2


Mainitsin pimeän aineen 3D kuvauksesta jo 9.1.

Tässä uudemmassa Boston Globen -jutussa on asiaa käsitelty minusta "kansantajuisemmin". En silti väitä ymmärtäväni pimeästä aineesta ja sen kuvaamisesta juurikaan mitään, mutta katselen sujuvasti kuvia. On jotenkin "vaikea" hahmottaa ainetta jonka ominaisuudet ovat sellaiset että jos törmäisit pimeästä aineesta tehtyyn seinään et huomaisi mitään. Sillä ei ole vuorovaikutusta valon tai normaalin materian kanssa. Se ei hohda eikä heijasta valoa, se on näkymätöntä. Universumissa ei ole siis tarpeeksi tavallista "ainetta" selittämään miksi tähdet, galaksit ja galaksiklusterit eivät vaan alkuräjähdyksen voimasta jatkuvasti loittone. Että kaikki pysyy kasassa tarvitaan enemmän painovoimaa. Tämän gravitaatioliiman täytyy olla sellaista mikä ei ole näkyvissä. Sitä kutsutaan pimeäksi aineeksi.
"There isn't enough ordinary, or "bright," matter in the universe to explain why stars, galaxies, and galaxy clusters don't fling themselves apart in every direction from the force of the big bang. To hold everything together, you need more gravity. The source of this gravitational glue must be additional matter beyond what can be seen. This is what scientists call dark matter."
Nämä kuvat ovat vähän kuin 1600-luvun mantereiden karttoja. Aluksi ne olivat vääristyneitä, mutta kehittyivät myöhemmin tarkemmiksi ja käsittivät suurempia alueita. Ajan kanssa näistä pimeän aineen mallinnoksistakin tulee tarkempia.
"It's a little bit like the 16th-century maps of the early explorers, the first maps of the continents of the earth," said Bertschinger. "There were some early distortions that improved as more voyages were made, and in a similar manner, this map will improve as more observations are made and we examine a larger area of the sky." VIA Boston Globe