18.2.07

Noidannuoli

"Noidannuoli tarkoittaa äkillistä kipua selässä. Tällainen akuutti kipu voi olla peräisin mistä tahansa hermotetusta kudoksesta selässä.

Tavallisimmin noidannuoli aiheutuu nikamavälilevystä, selkärangan nivelrakenteista tai pehmytkudoksista. Välilevyperäiseen kipuun ja hermon ärtymiseen liittyy usein ponnistuskipua yskiessä tai aivastellessa.

Akuuttiin noidannuoleen liittyvä voimakas lihaskramppi voi lukita kehon asennon vinoksi tai lievästi etukumaraksi. Tämä suoja-asento pyrkii estämään ihmistä aiheuttamasta vahinkoa hermolle tai hermotetuille kudoksille. Selän vinous akuutissa selkäkivussa on siis seurausta kivusta, eikä varsinainen noidannuolen aiheuttaja.

Joskus noidannuolen yhteydessä iskiashermo tulehtuu ja kipu voi alkaa säteillä pitkin alaraajaa. Tällaista oireistoa kutsutaan iskiakseksi. Joskus iskiaskipua voi esiintyä molemmissa jaloissa. Oireina voi esiintyä myös tunnottomuutta ja/tai heikkoutta alaraajoissa.

Hoito alkaa selvittämällä oireiden alkuperä ja poissulkemalla mahdolliset vakavat oireiden aiheuttajat. Alkutukimuksen perusteella hoidot kohdistetaan kivunhoitoon ja hermo- tai välilevyärsytyksen helpottamiseen." Via Selkäcenter

Mulla tulee aina näköjään talvisin kylmästä johtuva noidannuoli vasemmalle puolelle. V****mainen vaiva, nytkin olisi energinen ja reipas olo siivota, mutta tuo ärsyttävä lumbago hidastaa hommaa. Kaikenlainen kiertoliike aiheuttaa välittömästi pistämistä ja vasen jalka meinaa kadota alta. Grrrrrrrrrrr! Onneksi se ei (vielä) ole yhtä paha kuin vuosi sitten - jolloin en kyennyt sen takia viikkoon muuta kuin istumaan pöydän ääressä.

Eipä auta kuin mennä tuonne jatkamaan siivousta.
Laitetaanpa tähän myös Dolbyn kuva.