25.4.07

Asiantuntijoita ja HEP-asiantuntijoita


Olli oli guuglannut omaa nimeään ja löytänyt itsensä videolla Erkan vieressä istumasta ja haastattelemassa ameriikan digiviestintägurua aiheesta "kehen luottaa verkossa", jota Tuhat sanaa -blogissa oli aiheellisesti pohdittu.

Tökkäsinpä minäkin siellä näppini soppaan ja kommentoin:
"Mutta mutta... Siis kenen asiantuntijuuteen voi ylipäätään luottaa, reaalissakaan...

Muistan vuosien ajalta kaikenmaailman yliopistodosentteja, jotka ovat rientäneet väittämään vaikka mustaa valkeaksi telkkarissa. Muistan muutaman tapauksen entiseltä ammattialaltani - että näiden "asiantuntijoiden" horinat olivat aivan vailla mitään kosketuspintaa todellisuuteen ja nyt vuosien päästä paljastuneet aivan jonninjoutavaksi löpinäksi (jonka toki me alan harvalukuinen ammattilaisjoukko tiesimme vääräksi jo nähdessämme tämän laskelmat ja teoriat ensi kerran). Mutta varmaan sen suuri yleisö ja media aikanaan nappasivat kuin matosen ongesta kitusiinsa.

Joku vähemmän opillisia meriittejä omaava voi olla harrastuksen tai elinikäisen kiinnostuksen kautta hankkinut jollakin sektorilla valtavat tiedot - ei hän minusta ole yhtään huonompi asiantuntija kuin koulutettukaan tietäjä. On myös olemassa johonkin ongelmiin erilaisia lähestymistapoja ja koulukuntia, jotka päätyvät siitä asiasta aivan erilaisiin päätelmiin.

En nyt lähde esittämään spesifejä tapausselostuksia, mutta selkeyden vuoksi mainittakoon että nämä tapaukset mitä minä muistelen eivät mitenkään liity ravintotieteeseen.

Siis - kenen asiantuntemukseen voi ylipäätään luottaa missään?"

P.S Saatatte miettiä mikä on HEP-asiantuntija? Hän on sellainen, joka heittäytyy omatoimisesti guruksi tietämättä ja varsinkin ymmärtämättä itse asian perimmäisiä kysymyksiä. Syy-seuraussuhteet kääntyvät äkkiä päälaelleen ja luonnonlait lakkaavat vaikuttamasta.
**********************
Täällä on mielenkiintoista jatkoa edelleen Tuija Aallon emännöimänä, nyt YLEN palvelimella, " Sosiaalista mediaa pohtimassa", jossa monet nettitutut ovat näköjään käyneet kertomassa omista kokemuksistaan. Tämäkin herätti runsaasti ajatuksia, katsotaan jos vaikka jatkan siitä huomenna.