12.5.07

Miljardi sinne tai tänne

Suurpiirteistä touhua...Miljardi sinne tai tänne...

Öljyä kadoksissa Irakissa (MTV3 / Ulkomaat)
via Ampparit.com / Uusimmat on May 12, 2007

Miljardien taalojen arvosta öljyä on häviksissä Irakissa. Joko smuglaajat hyötyvät suuresti ja keräävät rahat liiviin tai sitten sitä öljyä ei ole olemassakaan. Ei voi tarkkaan tietää. Kuinkahan paljon tällaisia ilmiöitä on maailmankaupassa noin yleensä ottaen? Öljyn takiahan sinne mentiin. Ihmisoikeudet ovat maailmanpoliisien mielestä tärkeintä saattaa länsimaisten silmin paremmalle tolalle nimenomaan maissa missä on luonnonrikkauksia. Muutenhan niillä ei kapitalistin silmin ole niin suurta väliä.

Kiinassa on taas n. sata miljoonaa ihmistä häviksissä...Koska porukka on kateissa niille onkin tulossa pula halpatyövoimasta muutaman vuoden päästä.
Tutkimuslaitos: Kiinassa työvoimapula vuonna 2010 (YLE / Ulkomaat)
via Ampparit.com / Ulkomaat on May 12, 2007
"Kiinan talouskasvun tukipilarina toiminut halpatyövoima uhkaa alkaa huveta vuoteen 2010 mennessä, valtiollinen China Daily -lehti kertoo. Kiinan johtavan tutkimuslaitoksen mukaan maa on siirtymässä työvoiman ylijäämän aikakaudelta kohti työvoimapulan aikoja.

Kiinan 1,3-miljardinen kansa on maailman suurin, mutta kiinalaisen yhteiskuntatieteellisen akatemian tutkimuksen mukaan maaseutuväestön määrää on todennäköisesti liioiteltu aiemmissa arvioissa.

Tutkimuslaitoksen mukaan maaseudulla asuvien, työn perässä muuttavien alle 40-vuotiaiden määrä on ainoastaan noin 52 miljoonaa, mikä on selvästi vähemmän kuin tätä aikaisemmin arvioidut 100 - 150 miljoonaa ihmistä."