12.5.07

Suuri sumutus


"Uusliberalistiset hallintamuodot, jotka toimivat valtioterrorismin mandaatilla, herättävät kysymyksen valtion pelastamisen mielekkyydestä. Negatiivisimpana skenaariona näyttäytyy tilanne, jossa tulee hylätä uppoava laiva Jäämerellä tai mennä laivan kanssa syvyyksiin. Titanicin turmio johtui ahneesta ohjausvirheestä, vauhdin ja tehokkuuden maksimoinnista. Tästä rysäyksestä selvisivät ne harvat varakkaat, jotka matkustivat yläkansilla, jos hekään. Pelastusveneitä ei ollut tarjolla kuin rikkaille, mistä johtuen sadat ja taas sadat köyhät suljettiin alakansille portein, jotka eivät kenties aivan sattumalta olleet valmiiksi asennettuina yhteiskuntaluokkien välille.

Nykyinen kriisi ei kuitenkaan noudata Titanicin tarinaa kuin Kate Winsletin ja Leonardo di Caprion esittämien romanttisten roolien osalta, sillä juuri tähän "I’m flying" -unelmaan kansalaiset tuntuvat uppoutuneen. Yhteiskuntaluokat horjuvat, sekoittuvat ja mullistuvat joka hetki. Koko yhteiskunta on liikkeessä, jota tällä hetkellä lähinnä kannustaa globaali talous ja sen imaginaariset porkkanat sekä toisaalta valtion prekaariruoska, joka viuhuu elintasokilpailussa juoksevien ja ikuista joulua odottavien pikku porsaiden kankuille. Tämän lisäksi valtio elättää vielä harhakuvaa (palkkatyöhön sidotusta) keskiluokasta, josta on tosin tullut jo uusi elintasokilpailun päämäärä, johon pääsemisestä kilpaillaan kyynärpäät veressä ja silmät väsymyksestä ristissä.

Pysyvä työpaikka, perhe, auto ja talo ovat kyllä kaikki sinänsä mukavia juttuja, mutta jos ne ymmärretään valtioterrorismin luomana kuvitteellisena ja ideologisena turvapaikkana, jonka vuoksi on myytävä persoonallisuus, vastarinta ja voima, ne muuttuvat hyvin kyseenalaisiksi.", pätkä Mikko Jakosen oivaltavasta kirjoituksesta Megafonissa.

Lukekaapa koko juttu Valtioterrorismi, prekarisaatio ja uusi julkinen alue (3.5.2007). Vaalituloksestakin päätellen suurin osa kisailevista pikkupossuista, joiden pakaroille prekaariruoska kiihtyvästi viuhuu eivät edes käsitä kuuluvansa prekariaattiin. Suuri sumutus on siis onnistunut varsin hyvin. Enemmistö on sulkenut silmänsä, tunkenut päänsä pensaaseen ja luulottelee että tämä ei koske minua. Ain laulain työtäs tee, tralalallallallaa! Paskaduunikin on parempi kuin ei mitään. Kuulostaako tutulta?
"Tärkeää on saada ihminen sellaiseen liikkeeseen, jossa minkä tahansa annettavan tehtävän suorittaminen tuntuu mielekkäältä ja mukavalta työltä verrattuna siihen kuvitteelliseen kauhujen tilanteeseen, jossa ihminen joutuisi luonnontilaan: yksinäiseen ja kurjaan asemaan, jossa kukaan ei kerro mitä pitäisi tehdä, minne pitäisi mennä ja jossa kaikki "toiset" ovat katkeria vihollisia. Valtion suojamuurien turvaan hädissään juoksevien ja itseään syyttävien ihmisten tuottaminen on siis ensisijaista toimintaa - ja näiden ihmisten paniikinomaisen liikkeen kaappaaminen tai haltuun ottaminen "valtiota" tuottavaan ja rakentavaan toimintaan seuraa vasta tästä."