22.5.07

Tradenomi - työelämän aliarvostettu asiantuntija


Tradenomeista suuri osa työntekijätason ammateissa
via Uutiset - HS.fi on May 21, 2007
  • "Ammattikorkeakouluista valmistuneista tradenomeista miltei puolet sijoittuu työntekijäammatteihin, kun esimerkiksi insinööreistä niihin menee vain 15 prosenttia." -clip-
  • "Etenkin naistradenomeista suuri osa tekee töitä esimerkiksi myyjinä, toimistotyöntekijöinä, posti-, pankki- ja vakuutusalan toimihenkilöinä tai puhelinvaihteenhoitajina." -clip-
  • "Johtajien ja asiantuntijoiden paikkoja on tarjolla lähinnä pääkaupunkiseudulla ja miehet sijoittuvat niihin todennäköisemmin kuin naiset."

Alla Tradenomiliiton sivuilta alkupätkä työnantajille suunnatusta tietopaketista. Oman kokemukseni perusteella monille työnantajille koko tutkinnon sisältö on täysin vieras. Pidetään jonakin myymäläapulaisena :C

Naistradenomien työmarkkinatilanne on varsin kipeän omakohtainen, sillä olen 2002 valmistuneena IT-tradenomina justiinsa tuota sakkia. Tähän aikaan vuodesta, kun Suomi on jäämässä kesälomalle tunnen työelämässä normaaliakin suurempaa turhautumista. Minun työsuoritustani ei mitata muulla mittarilla kuin myynnin volyymilla (provikkapalkka) ja kun asiakaskunta suuntaa kesälaitumille - se aiheuttaa ammottavan loven vielä lompakkoon ja työn sisältö edellyttää lähinnä papukaijan ominaisuuksia eikä koulutusta. Nyt kyllä kismittää niin ankarasti että en vaivaa teitä pitkällä kirjoitelmalla.

No, nippa nappa tästä savotasta leipä irtoaa. Pääkaupunkiseudulla olisi työtilanne toinen, mutta minun ELÄMÄ on täällä. Varmasti teille ei tule yllätyksenä että näinollen en ole tippaakaan työorientoitunut, vaan suostun pakertamaan korkeintaan 8 tuntia päivässä ja loppuaika on minun ja teen mitä huvittaa.

Koulutuksen suhteen voin sanoa että jos sen arvelee nostavan omaa arvoa työmarkkinoilla erehtyy pahan kerran - palkkani oli pelkällä ulkomaankaupan opistoasteen YO-merkonomitutkinnolla 80-luvulta alkaen parempi kuin nykyään. Onneksi en ottanut opintolainaa, sillä rahallinen investointi tutkintoon olisi ollut täysin tuottamaton. Tämän aikuiskoulutuksen sain valtiolta lahjaksi työvoiman muuntokoulutuksen momentilta. Että kiitti vaan - olihan siellä ammattikorkeakoulussa rattoisampaa kuin töissä.

Se ei kylläkään ole minulle vielä selvinnyt, että miten Suomella on varaa tähän ihmisten ylikouluttamiseen... Koko porukasta koulutetaan tohtoreita ja maistereita ja paskahuussin siivoojalla on oltava diplomi hygieniasta ja ergonomiasta (ja puhuttava sujuvasti useita kieliä). Voisiko joku ystävällisesti selittää mihin tämä yhtälö perustuu?
"Tradenomi - työelämän asiantuntijaTradenomikoulutus on suunniteltu alusta lähtien 2000-luvun toimintaympäristöön. Tradenomin tutkinto on työelämälähtöinen liiketalouden asiantuntijatehtäviin valmistava tutkinto. Tradenomilla on valmiudet toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä ja kehittää jatkuvasti omaa työtään.Tradenomi (Bachelor of Business Administration, BBA) on liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto, jonka laajuus on 140 opintoviikkoa.Tradenomilla on

*
laaja-alainen ammatillinen osaaminen: käytännölliset perustiedot ja -taidot sekä niiden teoreettiset perusteet hallinnon ja kaupan alan asiantuntijatehtävissä toimimista varten.
*
hyvä viestintätaidot
*
hyvä kielitaito
*
edellytykset alan kehityksen seuraamiseen ja jatkuvaan kouluttautumiseen
*
alan kansainvälisen toiminnan edellyttämät valmiudet"


Editoin muuten aiempaa kirjoitustani nettisensuurista tänään, jos aihe kiinnostaa.