13.10.07

78000 suomalaisen salasanat verkossa luettavissa

n. 79000 suomalaisen salasanat aivan ilmeisesti kräkätty. Tieto vaikuttaa autenttiselta. Suositellaan salasanojen vaihtoa. Todennäköisesti kräkätty joitain foorumeja, tarkkaa tietoa ei vielä ole että mitä.

Ryhmä väittää itseään ruotsalaiseksi, mutta toista kotimaista ei original-listalla ole sanaakaan, lyhyt pätkä englanniksi ja loput selvällä härmän kielellä.

Original-tekstissä "kääntäjän" nimen mainitseminen, panee epäilemään lavastusta - koska kyseisellä nickillä esiintyvä henkilö on ollut teeveessä haastateltavana tietoturva-aiheesta hiljattain.

Niin, en ole listoilla. Tsekkasin. Oletko sinä?
"Yksittäisellä koneella on jo aika tuskaa a-z merkeillä 6 merkin pituus...jos sulla on joku 8 merkkinen salasana joka ei ole suoraan jostain sanakirjasta, voit nukkua yösi aika turvallisin mielin. Tuohon kun lisätään isojen kirjaimien ja numeroiden/erikoismerkkien käyttö voidaan odotella kvantti-tietokoneita.", kommentoi eräs Murolainen.

EDIT Koska zippi hasheineen on poistettu viisaasti netistä ja minä en tuollaisia rupea säilömään, koska sekin voi täyttää jonkun rikoksen tunnusmerkistön voi omaa tunnariaan tarkastella vielä ainakin täällä. Hakupalvelu on ilmeisesti turvallinen (?), ainakin tuota levitetään ;D http://www.pelulamu.net/vuoto/. Siellä on myös linkki siivottuun versioon.

F-Securen Hyppönen ohjeisti telkassa salasanasta että kymmenen merkkiä, ei oikea sana millään kielellä (ei sanakirjassa), numeroita, erikoismerkkejä, suuria ja pieniä kirjaimia sekaisin ja rupeaa olemaan turvallista. Ja joka palveluun eri. Tietysti sillä ehdolla että muistaa omansa ilman muistilappuja, heh. ;D

EDIT: Poliisi tavoitti 80 000 salasanan levityksestä epäillyn / Tietoturva / Digitoday
ja Pink Bearin paljastanut foorumiylläpitäjä ja sivutoiminen nettietsivä kertoo itse tapauksesta. Kyseisellä Joukolla onkin hyvät edellytykset tämän asian tutkimiseen, sillä hän on Suomen kuuluisin "tietoturvahaavoittuvuuksien etsijä" ;)
Sherlockin päiväkirja / Omasana.fi [Jouko Pynnönen]