3.11.07

Karjalanpaisti


Teinpä muuten viime yönä Karjalanpaistia takassa hauduttamalla. Ruoka valmistui omia aikojaan nukkuessani.

Eli sen jälkeen kun olin eilen lämmittänyt vuolukivitakan kuumaksi laitoin uunipataan lihapalat, mausteita ja omana muunnelmana juureskuutioita. Vettä näkyi lopputuloksesta päätellen lorahtaneen pikkuisen liikaa - mutta se ei ole ongelma. Pahempi ongelma olisi jos sitä olisi ollut liian vähän. *Positiivista ajattelua* ;D

Nytpä lähden tästä keittelemään lisukepottuja (kun ei tullut laitettua niitäkin tuonne uuniin hautumaan) ja siinä sivussa siivoilemaan tuonne alakertaan.

Toivotan kaikille oikein mukavaa lauantaiehtoota.

Päivän kohokohtana kahden hengen eläkeläispartiokin kävi äsken täällä päiväkahvittelemassa ja moikkaamassa kissoja, mutta jatkoi jo matkaansa kohti Jyväskylän maalaiskunnan hautausmaata tarkoituksenaan sytyttää Pyhäinpäivän kynttilä haudalle.

EDIT 25.11.2007:
Jaa, tänne vaan tulee jatkuvasti uusia kävijöitä ja postaus on jo Googlehakujen ensisivulla.

Pitänee täsmentää tätä takkaohjetta.

Siis perheen koon mukaan ostetaan kaupasta yksi tai kaksi pakettia karjalanpaistilihoja. Laitetaan ne sellaiseen astiaan minkä voi laittaa varaavan takan sisään. Ei siis saa olla sulavia bakeliitti- jne. osia - koska kuumuus alkuvaiheessa voi olla reilusti oli 300 astetta Celsiusta.

Peitetään lihat puhtaalla vedellä niin että päällimmäiset lihat eivät ole kokonaan veden peitossa (kuvassa nestettä on liikaa).

Maustetaan suolalla ja mausteilla "maun mukaan". Itse suosin aika kevyttä maustamista paistovaiheessa, kun ruokaan on helppo jälkikäteen lisätä mausteita, mutta niitä ei saa helposti pois. Sipuli sopii tähän ruokaan mielestäni erinomaisesti.

Jos haluaa muunnella ja jatkaa ruokaa, voi sekaan laittaa esim juureskuutioita.

Sekaan voi myös laittaa halutessaan kuorittuja perunoita, jolloin välttyy niiden erikseen keittämiseltä. Perunoita voi myös valmistaa astian sivussa foliokääreessä erikseen.

Takassa valmistettu karjalanpaisti valmistuu mureaksi ja maukkaaksi kun astia laitetaan esim. illalla kuumaan uuniin - seuraavana päivänä ruoka on kuumaa ja herkullista suoraan uunista otettuna.

Bon appetit!