27.1.08

Tammisunnuntai


uusisuomi.fi — Puolustusvoimain komentaja kertoi olevansa ”punikin” pojanpoika

– Sota jätti kipeät arvet koko kansakunnan mieliin, mutta aivan erityisesti punakaartilaisiin ja heidän perheisiinsä. Vasta talvisota yhtenäisti lopullisesti kansan ja arpeutti avoimet sisällissodan haavat.

Keisarin uudet vaatteet: Arvoitus (Tammisunnuntai)

"Kyse oli samasta kahinasta. Nimityksiä vuoden 1918 sodalle on joku laskenut yli kolmekymmentä erilaista. En ole tarkistanut pitääkö väite paikkansa", naurahtaa [Marko] Tikka.

Ilkka.fi Itsenäisyys, Tammisunnuntai ja vainojen uhrit

Yli 80 000 punaista koottiin vankileireille, joiden kurjuus kehittyi kesän mittaan ennenäkemättömäksi. Kansalaissota vei runsaan 30 000 suomalaisen hengen, valkoisella puolella noin viisi tuhatta, punaisella viisi kertaa enemmän.

Ruotsalainen lehtimies: Suomen tunnustettava sotarikokset - Keskustelut - HS.fi

Punaisten teloituksista on pitkään vaiettu ja toivottu että ihmiset unohtaisivat ne. Ikävä kyllä suomalaiset muistavat nuo asiat ja niiden aiheuttama juopa on yhä suomalisessa yhteiskunnassa.

Ajankohtainen vuosi 1918, kansalaissodan syttymisestä 90 vuotta (Työväenperinne)

"Sorron yöstä nouskaa". Suomen työväenliike oli valitettavasti mukana, kun hornan henget pääsivät valloilleen. Tapio Bergholm
Poliittisesti korrekti (?) mix Tammisunnuntain kirjoituksista verkossa. Itseäni kiinnosti lähinnä lukijoiden kommentointi tai määrätyt pikkudetaljit.

Minusta on järkyttävää miten tietämisen tuskasta itsensä vapauttanut suuri osa väestöstä uskoo mainostoimistojen sloganit kuten "vastakkainasettelun aika on ohi" ynnä muuta tuulesta temmattua satuilua. Monella ei ole mitään tosiasioihin pohjautuvaa käsitystä politiikasta ja yhteiskunnasta.

Olen vintage-blogissani käynyt läpi kahden suvun vaiheita. Tämä kahakka meni seuraamieni henkilöiden osalta onneksi iän ja maantieteellisen ulottuvuuden takia kaikilta ohi. Myöhempien vaiheiden perusteella voi sanoa että molemmat olivat aikuisina omista erilaisista syistään lähinnä valkoisia valkoisessa Suomessa.

Itsestäni voin sanoa sen - että jos kutsu vielä joskus kuuluu, olen puoleni valinnut.