11.7.08

Ex-rouvan kodinkunnostus: Saunan lauderemontti


Kerkesinkin tuolla aiemmin mainostaa että aion suorittaa saunalla kunnostustöitä kesälomalla ja osoittaa että naisihmiseltä sujuu nämäkin toimet ihan korkeimman omatoimisesti. Nyt projekti on valmis.
 1. Purin siis vanhat lauteet pois, ne voi polttaa saunapuina.
 2. Koska paneelit olivat aivan terveet, mutta kirjaviksi päivänpolttamat - käsittelin ne tummiksi sävytetyllä saunasuojalla.
 3. Asensin valmiin (taittuvan) metallisen lauderungon seinään. Huom. muista koolaukset ettei paino roiku pelkän paneelin varassa!
 4. Laittelin laudepuut runkoon kiinni eli tein sopivat "rallit" ja kiinnitin ne ruuveilla. Ajattelin että elävästi kaksiväriset lauteet olisivat mukava yksityiskohta ja sopivat tummiin paneeleihin
 5. Valkaisin muurin siistiksi kalkkivellillä.
 6. Yhdessä kuvassa on myös tarvittavat työkalut (kirves puuttuu, sitä tarvittiin purkutyössä).
 7. Siivosin ja kalustin pukuhuoneen vähän eri järjestykseen.
Kaupasta ostetut tarvikkeet:
 • metallinen lauderunko, n. 100 euroa
 • 2 kpl 4-kappaleen paketti 150 cm pitkää haapalaudelautaa á 3,20 euroa juoksumetri
 • 2 kpl 4-kappaleen paketti 150 cm pitkää tervaleppälautaa á 3,20 euroa juoksumetri
 • 1 purkki (3 l) hiilenmustaa Supi-saunasuojaa paneeleiden käsittelyyn (jäi yli).
 • 1 purkki (10 l) Holvi-kalkkimaalia muurin valkaisuun (jäi ainakin puolet yli, olisi ehdottomasti kannattanut ostaa kalkkia ja sotkea sitä maitoon - mikä ilmeni hivenen liian myöhään)
 • pultteja, ruuveja, nauloja, siveltimiä jne.
Sävytetyllä Supilla värikartan tulos luvataan kahdella käsittelyllä, käsittelin vain kertaalleen (koska yksinkertaista käsittelyä suositellaan löylyhuoneeseen ja koska halusin "elävämmän" pinnan).

Rungon seinään kiinnittämiseen tarvittavat täkkipultit ovat niin paksut, että kannattaa porata alkureikä paneelin läpi ettei se halkea. Onnekseni ymmärsin sen verran ihan itsekin ja rautakaupan myyjä vielä muistuttu asiasta.

Suurempia haavereita ei sattunut. Pari kertaa oli usko mennä. Yhteen alimman rappusen lautaan tuli pienet halkeamat kun rungon ruuvinreiät osuivat liian lähelle reunaa. Lautojen välit eivät myöskään ole aivan millimetrintarkat. Tulos olisi ollut erilainen ilman välejä, mutta ajattelin ottaa huomioon puun turpoamisen ja nopeamman kuivamisen.

Aiemmin olen sarjassamme "kulutusjuhla" esitellyt muitakin vuodelta 1957 olevassa rintamamiestalossa asumiseen liittyviä riemuja kuten saunan padan vaihdon, piipunhattujen ja juuripellistysten tilaamisen ammattilaiselta, vesiautomaatin korjauksen jne.