Pages

27.8.08

Montako porkkanaa on yksi herne?


Tämäkin laskukaava on kuvaava vain hetken ajan, sillä inflaatio syö rahan arvoa jatkuvasti. Kertoimen avulla ei voi verrata tuotteiden hintoja vaan rahasummien ostovoimaa, mikä tietysti kuluttajalle onkin tärkeintä.

Jalat tukevasti maassa pitävä laskukaava syntyy myös siitä, että vertaa montako tuntia pitäisi itse tehdä töitä saadakseen tavaran omakseen. Onko se hintansa väärti? Tarvitsenko tuon välttämättä?

Kuuden kertotaulu on huonosta osumatarkkuudesta huolimatta parempi vaihtoehto kuin muuntaa eurot yksi yhteen markkojen kanssa. Käytin tätä logiikkaa jo muinoin ulkomaanmatkoilla. Jos 7,5 markan puntahinta tuntui vielä 10:n kertotaulunkin mukaan kohtuulliselta Suomen hintatasoon nähden, tuotteen saattoi ostaa raahattavaksi kotiin - muuten ei.

Palkkalaskelmaa tai pankkitilin saldoa syynätessä havaitsee välittömästi, ettei yksi euro todellakaan ole sama asia kuin yksi markka. Tulopuoli laahaa, menopuoli karkaa käsistä - se on pelin henki.

Mutta ei tässä vielä kaikki! Jos globaali inflaatio on ennustetulla kaksinumeroisella tasolla, tavaroiden ja palvelujen hinnat tuplaantuvat 7 vuodessa. Tämä on hiuksetnostattava skenaario, sillä tulojen tuplaus seitsemässä vuodessa vaikuttaa varsin epätodennäköiseltä, kun se ei ole tehnyt sitä ennenkään, voin kokemuspohjaisesti valaista.

Disinfo.com - Predicted Global Rate of Inflation: Prices to Double in 7 Years