26.11.08

Inspiroivaa blogielämää
Heh, itsekseni täällä kissojen kanssa töttöilen iltaisin kaikenlaista.

Huomasin tässä yhtenä päivänä Marin linkkaamana Kulutusjuhlasta Armin jutun "Nyt loppui leivän osto" leivän kotileipomisesta. Miksen minäkin voisi tehdä itse leipää, eihän se nyt mitenkään kamalan vaikeaa ole. Itseasiassa kotoa löytyivät kaapista kaikki aineetkin (vaikka jääkaapin hyllyllä ollut hiiva oli niin vanha ja kova että sen toiminnallisuus oli suuri kysymysmerkki). Olisi ollut erittäin vähän käytetyt tehosekoitin ja sähkövatkainkin, mutta niitä ei edes tarvittu. Niiden aika koittaa myöhemmin, jahka pääsen kotileivonnassa edistyneemmälle asteelle.

Halusin nimenomaan ruisleipää, joten lukemaan jauhopaketin kyljestä ohjetta, jonka sitten puolitin tässä tapauksessa (kun en jaksanut odotella kivikovan hiivan likoamista kauempaa - muutenhan sitä ei kannata mennä tekemään, siis samoilla lämmöillä kannattaa leipoa enemmän).

Muuttelin muutenkin ohjetta suoraviivaisemmaksi.

Siis puolikas taikina (pellillinen):
  • 4 dl lämmintä vettä
  • 1/4 paketti hiivaa tai 1/4 pussi kuivahiivaa
  • 7-8 dl ruisleipäainesta
Sekoita aineet. Kohota taikina lämpimässä. Jaa taikina 4:ään osaan. Litistä kukin pala käsiesi välissä vajaa sentin paksuiseksi "littanaksi" ja jaa taas tämä taikinapyörällä neljään sektoriin. Saat 16 palaa (pellillinen), jotka järjestelet leivinpaperille sopivasti. Reiitä haarukalla. Nostata taas lämpimässä pyyhkeen alla.
Ennen kuin laitat leipäset 240 asteiseen uuniin, suikuta ne suihkutuspullosta vedella. Ja reilussa varttitunnissa - nam.
Ostin viikonloppuna itselle joulukalenterin. Partiolaisten hyväksi (kuva), vanhanajan kuvajoulukalenteri, hinta 5,- euroa - pääsee virittäytymään tunnelmaan. Koska laitoin jo joulukalenterin keittiön kaapin oveen, hain vaatekaapista myös joulusukat ja kranssin. Joulu on taas, tipetipetiptap!!!! Kynttelit meillä on tuossa keittiön ikkunalla aina. Kuistilla on nyt ikkunassa (viimevuotiset)led-jouluvalot, ei tarvitse sytyttää kuistille muita valoja ollenkaan, vaikka siellä onkin kyllä energiansäästölamppu. Alapihalla on liiketunnistimella varustettu valonheitin, se syttyy tarvittaessa.

On myös laitettu jyviä lintulaudoille ja talipalloja roikkumaan. Kissojen ikkunasta seuraama "luonto-tv" vilkastuu pikkulinnuista.

Veijo ottaa jouluvalmistelut iisisti. Kuten minäkin, meillä ei joulu stressaa ja lahjaksi annetaan joulurauhaa ja hyvää mieltä.


Hallatar oli myöntänyt minulle hienon You Inspire Me -palkinnon. Vilpitön kiitos! Myönnetään se edelleen leipomaan inspiroineille Armille ja Mari Koolle (linkit jutun yläosassa), tyttärelleni Kissamaulle, Lepikselle, Jimin Poppoon Outille (ja siellä tietysti myös isoille ja pienille kissoille) ja blogisynttäreitä viettävälle Itkupillille.


Ja nyt teeveen ääreen