16.2.09

Missä olit silloin?


Lempparisarjani tällä hetkellä telkkarissa on Uutishuone.

Jotenkin koukuttavaa kun aina uusien juonenkäänteiden kohdalla on jotain hyvin tuttua ja samalla nousee omakohtaisia muistumia kyseisestä hetkestä, sarjahan kertoo vuosista 1968-1979.

Missä olit silloin? Kaikki on niin tuttua mutta ihan kaikkea en muista. Minusta on jotenkin hämäävää että ensimmäinen kuukävely tapahtui heinäkuussa. Itse muistan että olin Halssilan kansakoulun tv-studioluokassa seuraamassa sitä suorana lähetyksenä. Oliko se sittenkin joku muu Apollo-lento?

Nykyisin tuntuu uskomattomalta (kun en ole mikään penkkiurheilija) että sekä Julma Juha Väätäisen ja Lasse Virenin voittojuoksut muistan oikein hyvin. Samoin katsoin kotisohvalta Euroviisut, jotka voitti Abba. Silloin ei ollutkaan varmaan kuin korkeintaan kaksi kanavaa ja koko kansa seurasi samoja lähetyksiä ja oli ns. "kansallinen muisti" tai "yhtenäiskulttuuri".

En ollut poliittisesti kovin aktiivinen, mutta oikeudentajuuni ei oikein sopinut Allenden kuolemaan johtanut Chilen sotilasvallankaappaus. Kuten aiemmassa postauksen kommenteissa sanoin olin myötäsyntyinen hippi ja sodanvastustaja, jonka lapsuuden uutisissa oli aina materiaalia Vietnamin sodasta.

Muistan Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen, joka tosin sotkeentuu muistoissani Vihtavuoren patruunatehtaalla tapahtuneeseen pienempään paukkuun, jossa eräs sukulainen oli osallisena ja siitä on kerrottu minulle sellaisia yksityiskohtia mitä julkisuudessa ei ole ilmeisesti kauheasti puitu.

Ruisrockissa olin ensimmäisen kerran vasta vuonna 1976, ekat festivaalithan olivat kesällä 1970. Silloin siellä esiintyneistä mieleeni jäi erityisesti Alex Harvey.
  • Vanha Isäntä
  • Die Puhdys (DE)
  • Jerry Williams & Blåblus (SE)
  • Pen Lee & Co
  • The Sensational Alex Harvey Band (UK)
  • Chuck Berry (USA)