15.3.10

Tukikampanja Gatajevien puolesta jatkuu, turvapaikka Suomesta annettava

  • Sain tänään postissa tällaisen allaolevan infon tuttavani kautta. 
  • Laitan sen sellaisenaan esille. 
  • Tuen Gatajeveja, mutta täältä Jyväskylästä käsin en voi tehdä muuta kuin pitää asiaa esillä. 
  • Jos olet huomenna Helsingissä olisi hyvä jos menisit tuonne tukiryhmän kokoukseen ja auttaisit konkreettisesti.
"Pyydän liettualaisilta ja suomalaisilta: selvittäkää totuus ja auttakaa meitä!"
Hadizhat Gatajeva

"Jos minulla olisi sotilaspassi, polttaisin sen Lastenlinnan portaikolla."
Elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo

Hadizhat ja Malik Gatajev ovat edelleen Suomessa. Valitettavasti heidän turvapaikka-hakemuksensa hylättiin viime viikolla. Gatajevit aikovat valittaa päätöksestä ja pyytää, että Maahanmuuttovirasto tutkisi heidän hakemuksensa.
Maahanmuuttovirasto oli antanut negatiiviset päätöksensä tutkimatta Gatajevien hakemuksia.

Gatajevien perhettä ahdistellaan edelleen sekä Tshetsheniassa että Liettuassa.

GATAJEVIEN TUKIRYHMÄ PITÄÄ INFOTILAISUUDEN
tiistaina 16.3. kello 13 Kirjakauppa Rosebudissa, os. Mariankatu 21, Kruununhaka

Tilaisuudessa Gatajevien tukijat kertovat myös lasten kuulumisia Liettuasta ja Tshetshaniasta. Uutiset eivät ole hyviä: vanhempien poissaollessa Liettuassa asuvia lapsia on uhkailtu ja häiritty ja he pelkäävät joutuvansa palaamaan Tshetsheniaan. Lapsilta tulee Gatajevien tukiryhmälle avunpyyntöjä viikoittain. Tukijat pelkäävät, että jos perhe karkotetaan Tshetsheniaan, se on sekä lapsille että aikuisille jopa hengenvaarallista.

Malik Gatajevin sisar Madina on hoitanut Tshetshenian Groznyissa olevia orpolapsia. Heistä osa on hiljattain otettu viranomaisten huostaan. Lasten puolesta on syytä pelätä. Valitettavasti heidän läheisin tukijansa Groznyissa, Memorial-ihmisoikeusjärjestön Natalia Estemirova, murhattiin viime vuoden heinäkuussa. Nyt orpokodin asioita on monin verroin vaikeampi hoitaa.

Lisätietoja:
Teemu Matinpuro, Suomen Rauhanpuolustajat, p. 050 594 1499
Iida Simes, Rosebud Books, p. 044 206 3426

HADIZHAT GATAJEVAN LAUSUNTO.

"Minä rakastan lapsiani, kaikkia heitä joista olen huolehtinut niin Tshetsheniassa kuin Liettuassakin. Olen iloinen että lapsenikin
puolustavat minua ja todistavat, etten ole kohdellut heitä väärin.
Monet ovat kysyneet minulta miksi tämä kriisi tapahtuu, ja olen aina vastannut etten ymmärrä. Vain siitä olen varma, että nyt perheenjäsenteni hyvinvointi on vaarassa.
Pyydän liettualaisilta ja suomalaisilta: selvittäkää totuus ja auttakaa meitä! Meidän on pakko saada elää rauhassa edes jossain.
Toivon kaikkea hyvää ja täten välitän rakkauttani lapsilleni, miehelleni ja kaikille, jotka ovat meitä tukeneet."

* * *

TAUSTAA Gatajevien tapauksesta

Hadizhat ja Malik Gatajev ovat hoitaneet Tshetshenian sodissa hylätyiksi joutuneita lapsia sekä Tshetsheniassa että Liettuassa. He pakenivat Liettuan Kaunasiin 2000-luvun alussa, koska Tshetsheniassa lapset eivät olleet turvassa, eikä sodan runtelemassa, sotilaiden ja bandiittien hallitsemassa maassa saanut koulutusta tai työtä.
Liettuassa sen sijaan kaikki Gataejvien lapset pääsivät kouluun ja vanhimmat nuorukaiset töihin. Kaikki oppivat kielenkin.
Lokakuussa 2008 Hadizhat ja Malik Gatajevia vastaan alkoi oikeusjuttu, joka on muistuttanut sekä huonoa vakoilujännäriä että farssia. Liettuan turvallisuuspalvelu pakotti uhkaillen ja lahjoen perheen täysi-ikäisiä lapsia todistamaan vanhempiaan vastaan väittäen, että lapsia olisi kohdeltu huonosti.
Monet lapsista kieltäytyivät heti, ja sittemmin muutamat heistäkin, jotka vastaanottivat lahjuksia, ovat peruneet väärät
todistuksensa ja pyytäneet anteeksi.
Oikeusjuttua ei vaan ole saatu oikaistua. Niinpä tukikampanja Gatajevien puolesta jatkuu.
Nämä ihmiset ovat syyttömiä.

***end***