14.10.10

Ruokapuheita ja perusmakuelämyksiä


Tänään ruokalistalla kotikeittiön Nakkikeitto + Mansikkakiisseli

Keiton perunat on kasvatettu itse lehtikompostin päällä. Ei saa kaupasta niin puhtaita ja virheettömiä pottuja, ei näpyn näppyä ja täyteläinen maku. Minulla ei ole sellaisia säilytystiloja että alkaisin kasvattaa omavaraispotut koko talveksi, mutta sellaisen 10 litran ämpärin kasvatan niitä keväällä jääkaapissa (vahingossa) itäneistä perunapussinjämistä.

Lanttu on Suomessa sesonkiherkku, jostain käsittämättömästä syystä sitä ei aina saa kaupasta laarista kuten porkkanaa, perunaa ja sipulia ympäri vuoden.

Lihan syönnin olen vähentänyt aika vähiin, lähinnä mausteeksi. Nytkin tuossa kattilallisessa keittoa on viisi nakkia. Olisin voinut käyttää soijarouhettakin, mitä yleensä käytänkin, mutta koska edellinen syömäni/tekemäni ruoka oli soijarouhe-varsisellerikeitto laitoin tähän soppaan vaihteen vuoksi nakkeja. Tykkään hapanimelästä mausta, siksi keitossa on pikkukulaus etikkaa ja Sweetsour-mausteet sekä runsaasti sipulia. En ole ruvennut tunnustukselliseksi kasvisyöjäksi, mitä saarnaisin myöhäiskääntyneen rakkikoiramaisella innolla muillekin, vaan syön sitäkin jos tarjotaan - mutta en sitä mitenkään erityisesti kaipaakaan. Syön myös sillointällöin munia (leivonnassa), kalaa ja käytän maitoa kahvissa. Kalaa tykkäisin syödä enemmänkin, mutta mökilläkään ei ole enää tullut kalastettua itse (kun kivikkoranta on haasteellinen, samoin n. 500 kiloinen vene).

Kiisselin mansikat on vuosikertasatoa, tuotu kylmälaukulla tiikkarilaisten pakastimesta joka sammutettiin ja siivottiin. Maku ja koostumus virheetön. Tykkään paksummasta kiisselistä.

Voi sanoa että olen varmaankin tiedostava kuluttaja ja minulla ei juuri koskaan mene mitään hukkaan ja teen pääsääntöisesti itse ruuat enkä paljon osta valmista. Kompostoin biojätteen omalla tontilla ja sinne ei ruokapuolelta juuri mene muuta kuin kahvinpurut ja hedelmien vihannesten kuoret. Minulla ei jää edes ylimääräsitä leipää, minkä voisin syöttää pihapiirin linnuille.

Järkytyin kun luin että Suomessa menee joka neljäs ruokakassillinen haaskiolle. Käsittämätöntä. Paljonko sinulta pilaantuu ruokaa kaappiin tai unohtuu muinaisjäänteeksi pakkaseen?
Posted by Picasa