21.11.10

Sunnuntaiklassikko, Suomi progen lipunkantajat - Wigwam #music

Sivupalkin Viikon piisi - Wigwam - Luulosairas. by Jukka Gustavson (1969)
Kappale on vakiinnuttanut asemansa yhtenä suomalaisen rockin klassikkona, ja se lienee ainoa edelleen melko laajasti tunnettu alkuperäisen Wigwamin biisi.Wigwam on Helsingissä vuonna 1969 perustettu suomalainen rockyhtye, joka tyylillisesti yhdistetään lähinnä progressiiviseen rockiin. Monien mielestä Wigwam oli 1970-luvulla suomalaisen rockin merkittävin kokoonpano. Se oli myös ensimmäinen ulkomaisilla areenoilla läpimurtoa yrittänyt ja mainetta niittänyt suomalainen yhtye. Wigwam on vielä nykyäänkin säilyttänyt kulttimaineensa ja suosionsa jopa monien sellaisten keskuudessa, jotka yhtyeen ensimmäisenä aktiiviaikana 1969–1979 tuskin olivat vielä syntyneetkään.

Wigwamin maine kasvoi kohisten unohtumattomiksi ylistettyjen keikkojen (vaikka lavashown huipentumaksi on mainittu se kun Groundstroem riisui farkkutakkinsa). Itse olen tutustunut Wigwamiin aikalaisena ja käynyt heitä livenä kuulemassa useampaankin otteeseen 70-luvulla - ja kuuntelen vieläkin.

Oikeastaan oli olemassa kaksi kokoonpanoltaan ja musiikiltaan varsin erilaista Wigwamia. Wigwamin maine progebändinä juontaa juurensa alkuperäisen kokoonpanon (1969-74) edustamasta tyylistä, jota urkuri Jukka Gustavson on kutsunut termillä "art rock". "Uusi" Wigwam (1975-78) sen sijaan omaksui helpommin lähestyttävän musiikillisen linjan, josta kitaristi Rekku Rechardt on käyttänyt nimitystä "deep pop".

http://fi.wikipedia.org/wiki/Wigwam_(yhtye)
http://wigwam.stc.cx/
http://yle.fi/elavaarkisto/?s=h&n=+Wigwam

Aikalaisilla oli tuo ainainen kädenvääntö -Wigwam vai Pressa (Tasavallan Presidentti)? Itse kävin nauttimassa kummastakin. 70-luvun progekausi jäi ikimuistoisena mieleeni, kolmas suosikkini oli Tabula Rasa.

PS. Päivän teemoja on paljon. Tänään on monia merkkipäiviä: Itsemurhan uhrien muistopv, Maailman kalastuspv, Maailman televisiopv,Maailman tervehdyspv, Maailman tieliikenteen uhrien muistopv, Tuomiosunnuntai, Väärän tunnuksen pv.

Wigwamin perustajajäsen rumpali Ronnie Österberg 15.1.1948-6.12.1980 teki itsemurhan itsenäisyyspäivänä 1980 vaikean diabeteksen ja masennuksen väsyttämänä. Ronnieta on mainittu persoonana, jonka kaikki tytöt olisivat halunneet kullakseen ja pojat parhaaksi kaverikseen.