23.11.06

Valokuvatorstai, kaamos

Valokuvatorstain tämänkertainen aihe on kaamos.
Wikipedia sanoo asiasta näin: Kaamos on ajanjakso, joka esiintyy maapallon napa-alueilla ja niiden lähistöllä. Kaamoksen aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle, eli auringonvaloa näkyy vain hyvin vähän aikaa päivällä tai sitä ei näy laisinkaan. Mitä lähemmäs napaa mennään, sitä aikaisemmin kaamos alkaa, sitä pitempi kaamosaika ja sitä pimeämpi kaamos. Kaamoksen rajana ovat napapiirit. Siellä missä on kaamosta, on myös yöttömiä öitä. Napapiirillä on auringoton päivä 21. joulukuuta tai 22. joulukuuta.

Koska kaamos on napa-alueiden ilmentymä, eikä sitä esiinny kovinkaan laajalla alueella maapallolla, sanalle ei ole esimerkiksi englannissa suoranaista käännöstä. Suomessa kaamosta tavataan Lapissa. Ihmisiin kaamos vaikuttaa useinkin negatiivisesti. Kaamosmasennus tai -väsymys ovat hyvinkin yleisiä ilmentymiä. Ne johtuvat kaamoksen aikana vallitsevasta pimeydestä. Kaamosväsymys on yleisempi ja lievempi vaiva.

Kaamos on myös 70-luvulla esiintynyt suomalainen progressiivisen rock-musiikin yhtye. Yhtye tunnettin mm. ammattitaitoisista soittajistaan, ja se on julkaisut levyn nimeltä Deeds and Talks (1977).Klikkaa kuva isommaksi.
Minulle, joka en pidä talvesta ollenkaan, tyypillinen kaamos näyttää tältä. Lapin kaamos on varmaan erilainen kuin täällä Keski-Suomen korkeudella. Ja sellaiset ihmiset jotka nauttivat kaamoksesta näkevät sen toisin.

P.S. Niin, tämä onkin ensimmäinen kerta kun osallistun Valokuvatorstaihin tämän uuden blogini kautta. Kaikki aiemmat haasteet ovat vanhassa Haloefekti, kuvaa ja sanaa (kategoria Valokuvatorstai) -blogissa tallessa. Olen osallistunut jokaisella kerralla. Nyt olen siis muuttanut tänne Bloggeriin kokonaan neljine blogeineni, muita en kerkeä päivittää.