6.2.08

Palindromi ja cellodromi


Tietokone -Tekstonyymit - nuorten uusi kännykkäkieli

Tekstiviesti: "R U cycle? Book!" kuulostaa aivan käsittämättömältä.
"Sanoille on kuitenkin luonnollinen selitys.

Ennakoivassa tekstinsyötössä kännykkä yrittää arvata mitä sanaa käyttäjä kirjoittaa. Samat näppäilyt voivat kuitenkin merkitä useaa eri sanaa, ja kännykkä ehdottaa niistä ensin yleisintä. Monet nuoret ovatkin ryhtyneet käyttämään tutuille sanoille ensimmäiseksi esiin tulevaa sanaa. (Esimerkiksi sana cycle viittaakin sanaan awake. Sana book tarkoittaa cool.)

Ilmiöstä käytetään nimityksiä tekstonyymi, adaptonyymi tai englanniksi esimerkiksi nimitystä cellodrome."

Hitsi - nyt kyllä tipahdin kelkasta, tekstonomian opinnot jäivät suorittamatta ammattikorkeassa. Minä kun en käytä edes ennakoivaa tekstinsyöttöä (siis en voi tietää mitä ennakoiva tekstinsyöttö tarjoaa ekaksi vaihtoehdoksi), vielä. Sitäpaitsi olen aivan onnettoman hidas muutenkin puhelimen näpyttelijänä, kun en osaa peukalo-otettakaan kunnolla. Tietokoneet vielä jaksoin ottaa haltuun, mutta mobiililiittymää käytän kuten vanhukset (vaikka osaan kyllä laittaa multimediaviestejä ja sähköposteja kännykällä sekä ottaa kuvia puhelimen kameralla)

Nyt se sitten avautui, teknologinen, tekstonyyminen ja kommunikatiivinen kuilu eri ikäpolvien välillä.

Voi, Nokia minkä teit! :(

P.S Johtuneeko jo siitä että minut on näin liitetty muinaisten dinosaurusten jatkumoon, kun samanaikaisesti ylläolevan kanssa huomasin että Google noteeraa minut nykyisin suurena filosofis-eettis-moraalisena auktoriteettinä. Arvatkaapa huviksenne kuka on kärjessä sanan "hyveellisyys" Google-haulla? Ohitan Aristoteleen ja Nikomakhoksen (rinnan mitalla) ;D