23.9.08

Keljonlahden voimalaitos (rakennusvaihe)
Keljonlahden voimalaitos, Jyväskylän Energian uusi biovoimalaitos, joka otetaan käyttöön 2010.

Luonnonkauniille Jyväskylän Keljonlahdelle rakentuu vastustajien oikeuskäsittelyistä huolimatta vastustamattomasti uusi tuprutteleva maanmerkki, jonka tieltä ihmiset ja liito-osavat saavat kyytiä.
"Uusi tehokas voimalaitos varmistaa tulevaisuudessa vakaan ja edullisen energian hinnan. Lisäksi se tukee Jyväskylän ja lähialueiden energiaomavaraisuutta ja parantaa energiahuollon varmuutta. Samalla se on vastaus alueen kasvussa olevan kaukolämmön ja sähkön tarpeeseen. Merkittäviä synergiaetuja syntyy myös voimalaitoksen työllistävistä vaikutuksista: Voimalaitoksen rakentaminen tarjoaa työtä noin 1300 henkilötyövuotta (htv), käyttö noin 70 htv Jyväskylässä sekä vähintään 400 htv polttoainehuollossa muualla Jyväskylän seudulla ja Keski-Suomessa", hehkutetaan voimalan omilla nimikkosivuilla.
Viherpesuun erikoistuneet mainosmaakarit ovat valjastaneet liito-oravankin voimalaitoksen maskotiksi:
"Uutta voimalaitosta suunniteltaessa rauhoitettujen liito-oravien reviiri otettiin huomioon ja voimalarakennuksen sijaintia muutettiin, jotta oravien luontainen elinympäristö säilyisi. Rauhanomaisen rinnakkaiselon merkiksi sympaattinen ja veitikkamainen liito-orava on lupautunut tulevan voimalaitoksen symboliksi."
Heh, tosiasiassa liito- ja muutkin oravat ovat kyllä viimeistään massiivisten räjäytystöiden aikaan häipyneet (jos ovat päässeet) pois alueelta. Kivipölyä on piisannut ihmistenkin keuhkorakkuloiden rasitukseksi lähialueilla.

Vastapuolen, eli Keljonlahden Totuuskomission tiedotuksia voi lukaista täältä.
Keskisuomalainen uutisoi että voimalaitoksen kuljetustarve pakottaa korottamaan siltoja.
Vihreiden Tuija Mäkinen kannattaa hanketta:
"Kaupungin yksin omistama energiayhtiö jättää taloudelliset vaikutukset lähialueelle, tulouttaa omistajalleen ja tarjoaa työtä koko maakunnassa. Merkittävintä uudessa voimalahankkeessa on siirtyminen uuteen tekniikkaan ja kestävämpään energiatuotantoon biopolttoaineiden osuuden tuntuvan lisääntymisen myötä. Myös ilmastomuutoksen näkökulmasta tämä on keskeisin peruste uuden voimalan rakentamiselle."
Jorma Uski kyselee merkittäviä kysymyksiä. Öljyä palaa - vai palaako? Biopolttoaineen osuus? Päästöt vähenevät -vai vähenevätkö? Mitä tuolla polttoaineen lisäyksellä saadaan? Energiantarpeen kasvu? Voimalan kannattavuus? Mitä on tehtävissä? Valtuuston rooli?

Paikalliset blogaajatkin ovat ottaneet Keljonlahden voimalaitokseen kantaa:
40100 on puhunut hankkeesta jo vuonna 2005
Antti-Juhani Kaijanaho perustelee kannattavaa näkemystään elokuussa 2008:
"Asiassa on kaksi keskeistä puolta: A) pitääkö Jyväskylään rakentaa uusi suuri voimalaitos, ja B) jos voimalaitos pitää rakentaa, minne se pitää rakentaa. Asiaan liittyy läheisesti myös voimalan polttoainevalinta ja Keljonlahden luonto- ja virkistysarvot."
Ja minäkin. Useampaankin otteeseen.
Nämä tuoreet kuvat on otettu sunnuntaina 21.9.2008

...ja tietysti on Jyväskylän laskelmissa otettu huomioon että alueelle mahtuu vielä iso asuntoaluekin kaavoituksessa. Tietysti.