31.8.08

Porkkanamafia


Kuten aiemmin sanottu minäkin, kuten jo tuhannet muutkin suomalaiset, olen Carrotmob-ajatuksen takana huomattuani tässä taannoin Roope Mokan jaikun "Tsekatkaa carrotmob, vaikka vimeosta. Toiminta Suomessa käynnistymässä."".
"Carrotmobia voi pitää monessakin mielessä kouluesimerkkinä internet-ajan kansalaisvaikuttamisesta ja tapaus on erittäin mielenkiintoinen sekä tutkimuksen että kansalaistoiminnan kannalta. Carrotmob rantautui Suomeen tätä kirjoitettaessa noin kaksi viikkoa sitten 20.8.2008. Demos Helsingin Roope Mokka oli saanut vinkin tutultaan liikkeen esittelyvideosta internetissä ja suositteli tutustumista siihen Jaiku -mikrokanavalla.",

Kari A. Hintikka: Carrotmob Suomeen - kouluesimerkki internet-ajan kansalaisvaikuttamisesta — Kansalaisyhteiskunnan tutkimusportaali

Lets' Go Mobbing -yhteisössä on Facebookissa tätä kirjoitettaessa 2569 jäsentä, vaikka ajatus rantautui Suomeen vasta vajaa kolme viikkoa sitten. Tälle on siis yhteiskunnallista tilausta.

Toimintaa ollaan ydinporukan toimesta koordinoimassa Helsingistä alkaen. Siellä ymmärtääkseni ensin aloitetaan toiminta ja sitten se leviää muualle Suomeen, sillä Porkkanamafian toimintaa sopii alueellisuus ja paikallisuus. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita mukaan toimimaan. Jyväskylään tulee varmasti lähitulevaisuudessa Porkkanamafian toimintaryhmä.

Itse näkisin niin että mobbauksen suurimmat vaikutukset aikaansaadaan, jos Porkkanamafia tulee muuttamaan yritysten nykyisiä toiminttapoja - siis niiden firmojen, jotka eivät VIELÄ ole oivaltaneet kestävän kehityksen konseptia. Eli ei ole tarkoitus suoraan valita mobbauskohteiksi niitä, joiden toiminta on tällä hetkellä ekologisinta.

Vaikka itse olen aina ollut herkkä yritysten boikotointiin ja "ostamatta jättämiseen" - olen kuitenkin valmis mielelläni olemaan mukana myös kannustavassa mielessä tapahtuvaan aktivismiin vähäisine pennosineni. Porkkanaa ennemmin kuin keppiä!

Sinänsä perheyrittäjätaustan omaavana minulle yritystoiminta sinänsä ei ole lähtökohtaisesti mitenkään negatiivinen ilmiö, vaan vasta se jos yritys ei sitten käytännössä toimi korkeiden eettisten periaatteiden puitteissa.

Jos kenellä sattuu olemaan joutilasta aikaa, voisi katsoa vaikka sunnuntaipäivän ratoksi Ajatuksia ensimmäisestä maailmasta -blogista Sampsan tekemän pohdiskeluvideon Porkkanamafian ydinporukan tapaamisista ja kuulumisista. Itse katsoin pätkän aamukahvin nauttimisen lomassa.

Tutustu ja liity sinäkin.

Porkkanamafia Friendfeedissä
Porkkanamafian Wiki

kyte: carrotmob: Kiitos Finland!

"Porkkanamafia on yhdysvaltalaisesta Carrotmobista inspiroitunut ryhmä, jonka tarkoitus on muuttaa tilannetta. Liitämme yhteen kuluttajien ostovoimaa ja neuvottelemme yritysten kanssa heidän toimintansa ekologisuudesta, käänteistä boikotointia siis. Yksittäinen kuluttaja on voimaton, mutta ryhmä voi jo neuvotella. Meillä on ostovoimaa, mutta päivittäin kuluttamissamme tuotteissa ja palveluissa tarjolla on useimmiten vain epäekologisia vaihtoehtoja.
Hyvästi tarjonnan hegemonia, tervetuloa porkkanajoukkojen aika. Käykää katsomassa Carrotmob-video ja ideoikaa tapoja vaikuttaa omalla kulutuksellanne, yhdessä."


Samaan ruoka- ja kuluttaja-aktivismiin liittyy Monsanto-postaukseni ohella myös huomenna alkava lihaton viikkoni eli Pupu Tupunan kasvisviikko.

EDIT 23.9.2008 Let's go Mobbing tuore tiedote:
"Jälleen, porkkanamafia ei petä.

LAUANTAIN 27.9.2008 MOBATTAVA RAVINTOLA ON VALITTU!

Kyseessä on arvokas ja kunnioitettu ravintola Juttutupa (Säästöpankinranta 6, 00530 Helsinki) Helsingin hakaniemessä. Mafian peräksiantamattomat neuvottelijat tekivät tarjouksen, josta Juttutupa ei voinut kieltäytyä. Lopputulokseksi saatiin hulppea prosenttiluku 51. Eli siis: 51% mobbausiltana koituneesta lisämyynnistä käytetään ravintola Juttutuvan kehittämiseen ympäristöystävällisemmäksi
käytännön tasolla, tämä tarkoittaa mahdollisesti uusia lamppuja, ekoystävällisempiä jäähdytysjärjestelmiä, mitä vain mitä rahalla irtoaa.

Itse tempaus alkaa kello 18:30 ja kestää ravintolan sulkemiseen asti. Kello 18:00 Vanhan Ylioppilastalon edestä lähtee juhlava kulkue kohti hakaniemeä, tätä ei todellakaan sovi missata...

Tule siis 27.9 Juttutupaan oluelle, kahville, drinksulle, illalliselle, limulle tai mahdollisesti kaikkien edellämainittujen yhdistelmälle ja olet mukana pelastamassa maailmaa!

Linkkejä:

Itse tapahtuma FB:ssä: http://www.new.facebook.com/event.php?eid=79886805025&ref=ts

Juttutupa: http://www.juttutupa.com

Parhain terveisin,

Porkkanamafia - Carrotmob Finland"